Πώς θα πραγματοποιηθεί ο δια βίου εμβολιασμός

«Φέτος θέλουμε να εστιάσουμε στην πρόληψη και ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον 5,3 δις € σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο για την COVID-19 αλλά και τον ιό HPV» δήλωσε ο κ. Swain. Σύμφωνα με τον ίδιο, προστασία από τον δια βίου εμβολιασμό απαιτεί πολλαπλές δράσεις που θα ενισχύσουν τις εμβολιαστικές εκστρατείες αλλά, κυρίως, θα πολεμήσουν τις ανισότητες που παρατηρούνται διεθνώς στην πρόσβαση στα εμβόλια.

Οι έξι στόχοι που μπορούν να συμβάλουν στην πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση των δαπανών στην υγεία κατά 2,5%: 77% των ευρωπαϊκών χωρών ξοδεύουν λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού για την υγεία στον εμβολιασμό.
  • τη χρήση τεχνολογίας από την πανδημία: Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τη σημασία της τεχνολογίας μέσα από τα συστήματα προγραμματισμού των εμβολιασμών που συνέβαλαν στη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αντίστοιχα σημαντική ήταν η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμών. «Πρέπει να δούμε πώς τα συστήματα που αναπτύχθηκαν μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις» σχολίασε ο κ. Swain.
  • την αύξηση των χώρων εμβολιασμών: Η πανδημία έδειξε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί και σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση. Δόθηκε η δυνατότητα διενέργειάς τους σε διάφορους χώρους, από φαρμακεία έως θρησκευτικούς ναούς και μουσεία και αυτή η πρακτική πρέπει να εξετασθεί και για τους εμβολιασμούς για άλλες περιπτώσεις.
  • την αύξηση της εμβολιαστικής δαπάνης: Στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν ο εμβολιασμός για βασικές ασθένειες μέσω εθνικών προγραμμάτων. Επί παραδείγματι, λιγότερες από τις μισές χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παρέχουν δωρεάν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
  • Σύνδεση με τον πληθυσμό: Μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. «Να ενημερώνουμε συνεχώς και με ακρίβεια τον πληθυσμό σχετικά με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών» επεσήμανε ο κ. Swain εξηγώντας πως η περισσότερη διαφάνεια θα εξασφαλίσει καλύτερη κατανόηση για τη σημασία του εμβολιασμού και έτσι μεγαλύτερη συμμετοχή.
  • Εμβολιασμοί για όλους: Θα πρέπει να αναδειχθεί η σημασία του εμβολιασμού για κάθε ηλικία, ευπαθείς ή μη ομάδες. «Η πρότασή μας είναι να χαραχθεί ένα κοινό πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλα τα κράτη» ανέφερε και πρόσθεσε πως οι βασικοί άξονες αυτής της κοινής εμβολιαστικής στρατηγικής θα πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και κατανόηση, στις πολιτικές υγείας, στον εμβολιασμό για όλους.

Διαβάστε ακόμη:

Κασσιανή Μέλλου: Ο εμβολιασμός για την Covid-19 έχει αποτρέψει 12.315 διασωληνώσεις και 39.018 θανάτους στην Ελλάδα

Θεμιστοκλέους: Πώς θα χτίσουμε ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Αθανασάκης: Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε εμβόλιο Covid-19 υπήρξε όφελος 4 ευρώ για το ΕΣΥ