Την τοποθέτησή του στην ημερίδα που διοργανώνουν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το ygeiamou έκανε μέσω βίντεο ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, ΠΟΥ Ευρώπης καθώς δεν ήταν δυνατό να παραστεί.

«Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την πρόσκληση να μιλήσω στη σημερινή ημερίδα και λυπάμαι που αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο εξωτερικό και έστω με αυτό το βίντεο, ελπίζω να μπορέσω να μοιραστώ μερικές ιδέες μαζί σας.

Είμαστε σε μία πολύ διαφορετική εποχή από αυτή που ξέραμε, ο κορωνοϊός, η πανδημία, οι διάφορες κρίσεις παγκόσμια, μας έχουν αναγκάσει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την Υγεία. Τον τρόπο με τον οποίον μεθοδεύουμε τις πολιτικές μας, τις πρακτικές μας για να κάνουμε κάτι καλύτερο για την Υγεία του πληθυσμού, για την ευεξία» είπε ο Δρ Τσουρός.

Η Δημόσια Υγεία στο προσκήνιο

«Δεν θα θελα να μιλήσω για την περίθαλψη του πληθυσμού, γιατί γι’ αυτό θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτα και για πάρα πολύ καιρό. Θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για την Δημόσια Υγεία, γιατί είναι εκείνη που βασικά εστιάζει στην πρόληψη, στην προστασία, την προαγωγή υγείας στην παρακολούθηση της υγείας τους πληθυσμού και βέβαια στην αντιμετώπιση κρίσεων» είπε ο Δρ Τσουρός.

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της Δημόσιας Υγείας

Κακά τα ψέματα στην χώρα μας η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας είναι αναιμική και σε σχέση με τις άλλες χώρες της Δύσης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό λίγο-πολύ το ξέρουμε κι αυτές τις διαπιστώσεις τις έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές.
Ήρθε όμως τώρα η στιγμή και αν θέλετε ήρθε και το μεγάλο άλλοθι, να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη δημόσια υγεία στη χώρα μας με όρους 21ου αιώνα. Και αυτό προϋποθέτει ορισμένα πράγματα.

Οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας

«Κατ’ αρχάς η Υγεία είναι μια πολιτική επιλογή, η υγεία δεν είναι απλά και μόνο όπως ξέρετε η απουσία της αρρώστιας. Εδώ μιλάμε για όλες εκείνες τις συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό που λέμε κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας, δηλαδή οι πολιτικές οι οποίες αφορούν το περιβάλλον, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον τρόπο που ζούμε στις γειτονιές μας. Όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει όχι μόνο μοντέρνο συστήματα για την προστασία και την προαγωγή της υγείας στο Κέντρο, στην Περιφέρεια, παντού. Θα πρέπει να έχει σαν αξία κεντρική την ισότητα. Δηλαδή σήμερα δεν νοείται, κάνεις να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες τις οποίες έχει ανάγκη, ανεξάρτητα με το που μένει. Είτε μένει σε ακριτικά νησιά είτε σε κάποια ορεινή περιοχή.
Οι προϋποθέσεις σήμερα για την υγεία είναι να υπάρχει μία πολιτική δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο ότι υγεία είναι αναπόσπαστη με την ανάπτυξη την οικονομική, τη βιωσιμότητα, ότι η Δημόσια Υγεία χρειάζεται κι εκείνη τις δομές της και τους λειτουργούς της.

Στην Ελλάδα δυστυχώς το σύστημα μας όπως σας είπα έχει πάρα πολλές ελλείψεις, αλλά σήμερα υπάρχει μια δυναμική για να κάνουμε κάτι καλύτερο κι εμείς. Δεν θα τολμούσα να κάνω συγκρίσεις με άλλες χώρες, όπως το ζητάει ο τίτλος αυτής της παρουσίασης, διότι πρέπει να σας πω ότι και χώρες πολύ λιγότερες από μας, μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο έχουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα Δημόσιας Υγείας.

Άρα για να συνοψίσω, σ’ αυτά τα λίγα λεπτά, η ουσία σήμερα δεν είναι μόνο να μιλάμε για νοσοκομεία, για πρωτοβάθμια για την οποία είναι ας πούμε η δίδυμη αδερφή της Δημόσιας Υγείας, αλλά πρέπει να μιλάμε σήμερα για μία επένδυση στο επίπεδο της κοινότητας, στο κέντρο με δομές, με δίκτυα, με υπηρεσίες οι οποίες θα προστατεύουν πάνω απ’ όλα τον πληθυσμό.

Θα σας πω μόνο ένα μικρό παράδειγμα: Η χώρα μας σήμερα είναι σήμερα πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία των παιδιών. Αυτό δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις με υπηρεσίες απλά και μόνο υγείας. Χρειάζεται μία ολόκληρη σειρά από πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε τα παιδιά μας να είναι κι εκείνα στο ξεκίνημα τους υγιή και αυτό θα επηρεάσει και την παιδεία, το τρόπο ανάπτυξης τους και τις αργότερες φάσεις της ζωής τους.

Αυτό όμως χρειάζεται μια πολιτική δέσμευση, να το δούμε ειδικά και με την γήρανση του πληθυσμού. Εάν δεν επενδύσουμε στην πρόληψη θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Και τέλος μια λέξη η Δημόσια Υγεία σήμερα πρέπει να είναι στο προσκήνιο, ψηλά στην πολιτική ατζέντα και επειδή οι απειλές στο μέλλον οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Δηλαδή πλέον από δω και πέρα θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε και σαν κοινωνίες και σαν σύστημα, απειλές οι οποίες θα έρχονται και θα έρχονται ίσως και όλο και πιο συχνά».

Διαβάστε ακόμη:

Αγαπηδάκη: Τέλος στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία

Θάνος Πλεύρης: Είμαι περήφανος που πήρα δύσκολες αποφάσεις για τον εμβολιασμό

Ημερίδα: H αξία του εμβολιασμού στη μετά Covid-19 εποχή