Την πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι ίδιοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής μεταφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αφορμή την προκήρυξη 1.130 μόνιμων γιατρών που τρέχει. Η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της διαψεύδει τις κυβερνητικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα νοσηλευτικά ιδρύματα στελεχώνονται σε σημαντικό βαθμό.

«Δεν προκηρύσσεται το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων. Πανελλαδικά, με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, λείπουν πάνω από 6000 ειδικευμένοι νοσοκομειακοί γιατροί (οι 2500 εκ των οποίων στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά) και η κυβέρνηση προκηρύσσει πανελλαδικά 1130 θέσεις εκ των οποίων μόλις οι 350 για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Αν συνυπολογίσουμε τις πραγματικές ανάγκες που είναι πολύ μεγαλύτερες τότε ο αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς το Υπουργείο Υγείας με τη νέα προκήρυξη δεν ακολουθεί καν τον κανόνα «ένα προς ένα»,  δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση ή συνταξιοδότηση, ώστε να μην μειώνεται τουλάχιστον το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου Νίκαιας, όπως λένε, για το οποίοι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν προκηρύχθηκε επαρκής αριθμός νέων προσλήψεων.

«Ακόμα και τα αιτήματα των Διοικήσεων των νοσοκομείων, που δεν αφορούν το σύνολο των οργανικών θέσεων αλλά τις πιο επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν αλλά και αυτά περικόπηκαν. Για παράδειγμα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αττικόν ζήτησε 37 θέσεις και προκηρύχθηκαν οι 27 (εκ των οποίων 4 στο Αγία Βαρβάρα)», τονίζει η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Ένα σημαντικό τμήμα από τις θέσεις που προκηρύσσονται θα αφορά αλλαγή εργασιακής σχέσης των ήδη υπηρετούντων και όχι πρόσληψη νέου προσωπικού. Δηλαδή κάποιοι επικουρικοί γιατροί θα γίνουν μόνιμοι μετά από αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας και εργασιακής ανασφάλειας».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν, με βάση τα παραπάνω, ότι η προκήρυξη δεν θα έχει την αναμενόμενη απήχηση και οι νέοι γιατροί δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εργαστούν στο ΕΣΥ. «Η συστηματική άρνηση της κυβέρνησης να προκηρύξει το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων ειδικά σε τμήματα που είναι υποστελεχωμένα, δεν ενθαρρύνει κανέναν συνάδελφο να δηλώσει υποψηφιότητα για συγκεκριμένες θέσεις. Όταν για παράδειγμα σε ένα τμήμα που υπάρχουν ένας ή δύο γιατροί προκηρύσσεται μία μόνο θέση, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης θα είναι δεδομένες. Από μόνη της οποιαδήποτε προκήρυξη, αν δεν συνοδευτεί από την ουσιαστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθήκων και της επιστημονικής προοπτικής των γιατρών δεν πρόκειται να αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση που οδηγεί σε παραιτήσεις και φυγή στο εξωτερικό».

Διαβάστε επίσης

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές και οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Κάνατε εξετάσεις σε νοσοκομείο του ΕΣΥ; Δείτε τα αποτελέσματα στο Myhealthapp

Παραμένουν στο ΕΣΥ 500 τραυματιοφορείς – Για έναν ακόμη χρόνο