Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία καθώς στο πλαίσιο απώλειας βάρους θα χορηγούνται δωρεάν τα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν κατά της παχυσαρκίας ενώ παράλληλα θα υπάρχει στενή παρακολούθηση από διατροφολόγο αλλά και ειδικό γιατρό.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η διάρκεια παρακολούθησης ενός παχύσαρκου ατόμου θα είναι για ένα έτος, με τους πόρους του προγράμματος να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής και με βάση όσα έχει δηλώσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το κριτήριο δωρεάν χορήγησης φαρμάκων είναι να έχει κάποιος Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Αυτό αποτελεί ένδειξη για να λάβει κανείς το «πράσινο φως» φαρμακευτικής αγωγής.

Ο πληθυσμός που θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα και έχει ΔΜΣ πάνω από 40 είναι 10.000 άτομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων με παχυσαρκία δεν είναι γνωστός, καθώς όσες μελέτες έχουν γίνει είναι παλαιότερες. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Υγείας και η επιστημονική κοινότητα, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι περιλαμβάνει ικανοποιητικά τα άτομα με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας και ταυτόχρονα είναι ένας εφικτός πληθυσμός – στόχος για τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων έχει προηγηθεί συζήτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ώστε να καθοριστούν επιστημονικά οι λεπτομέρειες του προγράμματος. Τόσοι η ιατρική κοινότητα όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλουν να αποφευχθεί η παρερμηνεία των φαρμάκων ως «μαγική λύση» και να γίνει κατανοητό από τους ασθενείς ότι η φαρμακευτική αγωγή απαιτεί παράλληλα ένα διατροφικό πλάνο, όπως επίσης και ήπια άσκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχουν τόσο ειδικοί γιατροί όσο και διατροφολόγοι. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα αξιολογούνται από ενδοκρινολόγο, παθολόγο ή γενικό γιατρό. Ο γιατρός θα είναι και αυτός που θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή θα υπάρχει παρακολούθηση από διατροφολόγο. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει θέσει υποχρεωτικά ως «πλαφόν» τις έξι συνεδρίες σε διατροφολόγο, τις οποίες εάν κάποιος δεν παρακολουθήσει θα αποπέμπεται από το πρόγραμμα.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε η παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται μέσα από τα ειδικά κρατικά διαβητολογικά κέντρα που λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας. Η παραλαβή των φαρμάκων από τα φαρμακεία, μάλιστα, πολύ πιθανόν να γίνεται με τη μορφή ενός κουπονιού, ωστόσο ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες χορήγησης των φαρμάκων. Πρόκειται, πάντως, για τρία σκευάσματα, το ένα εκ των οποίων αποζημιώνεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και διατίθεται σε παχύσαρκους ασθενείς με συννοσηρότητες. Τα άλλα δύο είναι νέα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται με ένδειξη την παχυσαρκία αλλά δεν αποζημιώνονται, δηλαδή οι ασθενείς τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου. Η Πολιτεία, μάλιστα, πρόκειται να προβεί σε διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές αγοράς των φαρμάκων, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τους ασθενείς.

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο, αποτελώντας συνέχεια του προγράμματος για τα καρδιαγγειακά, το οποίο είναι σε εξέλιξη και με επιτυχία, αφού περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις δωρεάν εξετάσεις λιπιδαιμικού ελέγχου. Σε όλα τα επιμέρους προγράμματα του «Προλαμβάνω» έχουν συμμετάσχει συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα προγράμματα καρκίνου του μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου καθώς και εκείνου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

Όταν ο ΔΜΣ δεν αρκεί – Δύο νέοι όροι στην κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων – Τα σημεία προσοχής

Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει τον τρομακτικό άνδρα του μέλλοντος και εκπέμπει SOS για τις διατροφικές μας συνήθειες