«Ναι» στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τους νοσηλευόμενους ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο λένε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με δηλώσεις του αναφέρει πως είναι ευκαιρία να αναδειχθούν οι χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και η υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες «σε αντίξοες συνθήκες με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού».

«Είναι βέβαιο ότι θα εκφρασθούν δικαιολογημένα παράπονα των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση ασθενών για τις συνθήκες που επικρατούν στα επείγοντα, για τις συνθήκες νοσηλείας (ράντζα), για τις λίστες αναμονής.
Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων σχετίζεται με τις ελλείψεις προσωπικού και την ανεπαρκή πρωτοβάθμια περίθαλψη», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας την ανάγκη για μια οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά και διαχρονική αποτυχία του θεσμού του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού. Τουλάχιστον πριν καιρό οι πολίτες με το βιβλιάριο υγείας επισκέπτονταν ιδιώτες γιατρούς δωρεάν για εξέταση. Μετά τα μνημόνια πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό για εξέταση και συνταγογράφηση.

Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία σε νοσοκομείο Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η κατάσταση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθιστούν μονόδρομο την επίσκεψη των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Για να διαπιστώσει κανείς τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεγάλα νοσοκομείο της Αττικής, της Θεσσαλονίκης στην 24ωρη εφημερία τα επισκέπτονται και εξετάζονται 1.000 ασθενείς και εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών. Το 80% των ασθενών που εξετάζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων δεν χρειάζονται νοσηλεία και μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ελλείψεις στα ΤΕΠ

Άλλος ένας παράγοντας ταλαιπωρίας των ασθενών στην κίνησή τους στα νοσοκομεία είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις προσωπικού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

«Πολλά νοσοκομεία παρότι διαθέτουν αυτόνομα ΤΕΠ δεν διαθέτουν γιατρούς επειγόντων και καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών. Οι προσλήψεις τραυματιοφορέων που έγιναν μέσω ΔΥΠΣ, η ανανέωση των συμβάσεων για δύο έτη των 1.300 του προγράμματος ηλικίας 55 έως 67 ετών από τον τότε υπουργό εργασίας κι Γεωργιάδη, βοηθάει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Απαιτούνται όμως προσλήψεις περισσότερων τραυματιοφορέων, καθώς επίσης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Επίσης βοηθάει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ως επικουρικό μέτρο καταγραφής και διευκόλυνσης της πορείας του ασθενούς στα επείγοντα», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Την κρίση των ασθενών στην αξιολόγηση θα επηρεάσει, επίσης, η νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα, όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Έχουν ευθύνες τα νοσοκομεία που αναπτύσσουν ράντζα ή νοσηλεύουν ασθενείς στη διασπορά; Ασφαλώς όχι. Σε στατιστική έρευνα στο Αττικό Νοσοκομείο που αναπτύσσει τα περισσότερα ράντζα το 55% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι από τη περιφέρεια. Ίδια κατάσταση και στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά και μεσαία νοσοκομεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς που τα επισκέπτονται», αναφέρει.

Ειδήσεις σήμερα

Απρόσμενα τα περιστατικά αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC

Σταθερά και πάλι τα επίπεδα εμβολιασμού των παιδιών, λέει ο ΟΗΕ – Περικοπές και παραπληροφόρηση απειλούν τους στόχους

Ανατροπή: Πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται οι Έλληνες και πόση ικανοποίηση νιώθουν από τη ζωή τους;