Την αποχώρηση των διαγνωστικών κέντρων σε νησιά από τη σύμβαση με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προκαλώντας την αντίδραση των εργαστηριακών γιατρών που παρουσιάζουν τη δική τους πλευρά, ότι δηλαδή δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ύψος των επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώσουν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε Κω και Τήνο οι κάτοικοι και επισκέπτες που θα επισκεφτούν ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για εξετάσεις αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό και όχι τη συμμετοχή που τους αναλογεί όπως όταν έχουν παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά στην Κω, έχει γίνει γνωστό από τον προηγούμενο μήνα ότι τα διαγνωστικά κέντρα αποχώρησαν από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δέχονται ασφαλισμένους για εξετάσεις μόνο ιδιωτικά. «Δεν είναι μόνο στην Κω που τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια δεν δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για την διενέργεια εξετάσεων. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και σε άλλα νησιά που τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονται ασθενείς με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Απαράδεκτη πρακτική που αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν από τη τσέπη τους το συνολικό κόστος των εξετάσεων. Είναι αναγκασμένοι είτε να πληρώσουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είτε να απευθυνθούν στη δημόσια υγειονομική μονάδα του νησιού, δηλαδή νοσοκομείο ή κέντρο Υγείας για να εξυπηρετηθούν», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Προσθέτει δε ότι στην Τήνο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη γιατί και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει δυνατότητα εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας, το οποίο ανακαινίζεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε εργασίες ανακαίνισης από τον Οκτώβριο του 2024, με αποτέλεσμα το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο να είναι κλειστά. «Ως εκ τούτου οι ασθενείς επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας και χρειάζονται ακτινογραφίες, αξονικές κ.λ.π. παραπέμπονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πληρώνουν από τη τσέπη τους. Ασθενείς που χρειάζονται τακτικές μικροβιολογικές εξετάσεις επίσης πληρώνουν από τη τσέπη τους», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Απάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων

Οι δηλώσεις του κ. Γιαννάκου έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), η οποία με σκληρή ανακοίνωση απαντά. Όπως υποστηρίζει, δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ερωτούμε λοιπόν ευθέως:
– Καταγγέλλεται η αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει βασικές ανάγκες των πολιτών στα νησιά, λόγω τραγικών ελλείψεων σε εξοπλισμό, στελέχωση και χρηματοδότηση;
– Καταγγέλλεται η απολύτως νόμιμη και επίσημη αποχώρηση ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, όπως συνέβη στην Κω, λόγω της οικονομικής ασφυξίας που προκαλούν οι μηχανισμοί clawback και rebate;
– Καταγγέλλεται η παρατεταμένη και ανεξήγητα χρονοβόρα ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Τήνου, που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης πέραν των επειγόντων περιστατικών;
– Καταγγέλλεται το γεγονός ότι οι ιδιώτες ιατροί αρνούνται να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες με ζημία, την ώρα που δεν υπάρχουν ουσιαστικές προβλέψεις από την Πολιτεία;».

Η ΠΟΕΡΓΙ υποστηρίζει ότι σε όλα τα υπόλοιπα νησιά – και στην ηπειρωτική χώρα – οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες συνεχίζουν να καλύπτουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, «υποκαθιστώντας ουσιαστικά το ΕΣΥ, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, παρά τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση».

Τονίζει, επίσης, ότι το clawback και το rebate έχουν μετατρέψει τη λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων σε ζημιογόνο δραστηριότητα, «καθιστώντας απολύτως κατανοητή την απόφαση των συναδέλφων που αποχωρούν από τις συμβάσεις, ιδίως όταν η Πολιτεία δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος των εξετάσεων». Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΡΓΙ δηλώνει την αμέριστη στήριξή της προς τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι οποίοι «καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες, κρατώντας κυριολεκτικά όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Η δική τους προσφορά είναι ανεκτίμητη και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση».

Διαβάστε επίσης

Τέρμα στις επισκέψεις στο γιατρό με τις εξετάσεις ανά χείρας – Τι έχει αλλάξει

Διαγνωστικά κέντρα: Ζητούν λιγότερες και πιο στοχευμένες εξετάσεις

Διαγνωστικά κέντρα: Μετά το «ελευθέρας» στις εξετάσεις ογκολογικών ασθενών ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση