Το επετειακό συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» θα πραγματοποιηθεί στις 6,7 και 8 Φεβρουαρίου 2026, στο Σεράφειο συνεδριακό χώρο του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου γύρω από την ιστορία, το παρεχόμενο έργο και τις μελλοντικές προοπτικές λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν με ευθύνη Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές καθώς και σύγχρονες τάσεις στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνάντηση και τη δημιουργική αλληλεπίδραση διαφορετικών γενεών επαγγελματιών ψυχικής υγείας: της γενιάς που έθεσε τις βάσεις της ελληνικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εκείνης που συνέβαλε στην εδραίωσή της, αλλά και της νεότερης γενιάς επαγγελματιών που καλείται να διαχειριστεί τις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος είναι η από κοινού ενδυνάμωση της καθημερινής θεραπευτικής και αποκαταστασιακής πρακτικής και η διαμόρφωση νέων προοπτικών για το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο φιλοδοξεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση της δικαιωματικής προσέγγισης στην ψυχική υγεία, μέσα από σύγχρονες θεωρίες όπως η συμπαραγωγή και η ανάκαμψη (recovery). Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενεργή συμμετοχή των ατόμων με βιωμένη ψυχιατρική εμπειρία στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων, τόσο μέσω της προώθησης της ομότιμης συμπαράστασης όσο και μέσω της συμμετοχικής αξιολόγησης, με αξιοποίηση της μεθοδολογίας QualityRights του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν σύγχρονες τάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της παρακολούθησης του ουσιαστικού αποτελέσματος της λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας, καθώς και της ικανοποίησης των εξυπηρετούμενων. Στο επίκεντρο τίθενται η συστηματική καταγραφή και ανάλυση δεδομένων λειτουργίας, αλλά και η αξιοποίηση της έρευνας για την ενίσχυση της τεκμηριωμένης πρακτικής (evidence-based practice) στην καθημερινότητα των υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν επίσης τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας, με στόχο τη διατύπωση συλλογικών προτάσεων αντιμετώπισης, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων, την κοινωνική τους αυτονόμηση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, κατά τις πρωινές ώρες, στρογγυλά τραπέζια με θεματικές την Παρέμβαση στις Κρίσεις, την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, την Άνοια και τις Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού. Θα ακολουθήσει η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, καθώς και κύριες ομιλίες από στελέχη του Υπουργείου Υγείας και διακεκριμένους καθηγητές Ψυχιατρικής, με αντικείμενο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αλλαγή του ψυχιατρικού παραδείγματος στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συνεδρία με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και στελεχών που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της μεταρρύθμισης.

Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη σε παρουσιάσεις και συζητήσεις γύρω από επίκαιρα ζητήματα λειτουργίας των νέων μονάδων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας μέσω Τέχνης, καθώς και στεγαστικές δομές, κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες.

Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στις καλές πρακτικές και στο μέλλον της ψυχιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης, με παρουσίαση σύγχρονων μεθοδολογιών όπως το Recovery/Ανάκαμψη και το QualityRights, που υιοθετούν διεθνείς οργανισμοί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη αξιολόγησης του παρεχόμενου έργου και στη συμμετοχή των ατόμων με βιωμένη ψυχιατρική εμπειρία ως ομότιμων συμπαραστατών στη λειτουργία των μονάδων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα υλοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια (workshops) από εξειδικευμένους επαγγελματίες των φορέων. Παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες, το Συνέδριο πλαισιώνεται από καλλιτεχνικά δρώμενα που αναδεικνύουν τον ρόλο της τέχνης ως εργαλείου έκφρασης, αποδοχής και συμπερίληψης. Στο κλείσιμο της δεύτερης ημέρας θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από μικτή θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από ενοίκους δομών και εργαζόμενους, αναδεικνύοντας έμπρακτα την υπέρβαση των στερεοτυπικών ρόλων θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί επίσης φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Μέσα από αρχειακό υλικό και σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της καθημερινότητας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, η έκθεση συγκροτεί μια ενιαία αφήγηση που προσεγγίζει την ψυχική υγεία ως ανθρώπινη και βιωμένη εμπειρία, συνδέοντας το συλλογικό με το ατομικό βίωμα.

Ειδήσεις σήμερα 

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Τα 3 νοσοκομεία που αλλάζουν τον χάρτη της ογκολογικής φροντίδας στην Ελλάδα

Μαίες: Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για το νέο καθηκοντολόγιο