Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δραστηριότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εβδομάδα 27/2026, από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου.

COVID-19: Δύο νέες εισαγωγές, χωρίς διασωληνώσεις

Η θετικότητα για τον SARS-CoV-2 παραμένει πολύ χαμηλή. Καταγράφηκαν δύο νέες εισαγωγές COVID-19, όσες και την προηγούμενη εβδομάδα (2). Δεν αναφέρθηκαν νέες διασωληνώσεις ή θάνατοι από την αρχή του φετινού καλοκαιριού.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι από τις αρχές του 2026 καταγράφεται ταυτόχρονη κυκλοφορία των στελεχών NB.1.8.1, XFG και BA.3.2, τα οποία παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επικρατές στις ανιχνεύσεις είναι το NB.1.8.1, χωρίς μέχρι στιγμής ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Από την εβδομάδα 01/2025 μέχρι την εβδομάδα 27/2026 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωληνωμένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 92.

Γρίπη: Κάτω από το επιδημικό κατώφλι

Η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει εξίσου χαμηλή. Συγκεκριμένα, δεν καταγράφηκαν νέες εισαγωγές, έναντι πέντε την προηγούμενη εβδομάδα. Από την αρχή του φετινού καλοκαιριού δεν έχουν αναφερθεί νέα σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ούτε νέοι θάνατοι.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2025 έως και την εβδομάδα 27/2026, έχουν καταγραφεί 163 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 84 θάνατοι.

Ιός RSV: Χαμηλή κυκλοφορία

Χαμηλή παραμένει και η δραστηριότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Στην κοινότητα δεν βρέθηκαν θετικά δείγματα RSV, ενώ εντοπίστηκε ένα σε 16 δείγματα από νοσοκομεία.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει τη σύσταση για εμβολιασμό έναντι του ιού RSV σε άτομα άνω των 75 ετών και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Η συνολική εικόνα

Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει περιορισμένη κυκλοφορία της COVID-19, της γρίπης και του ιού RSV, με πολύ χαμηλή θετικότητα και σποραδικές μόνο νοσηλείες. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει, πάντως, ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και μπορεί να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

Παρά τη χαμηλή δραστηριότητα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων μεταξύ σοβαρών περιστατικών και συστήνει τον εμβολιασμό των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις, ιδίως ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Το Χαμόγελο του Παιδιού «αγκάλιασε» 60.291 παιδιά σε έξι μήνες – Ανησυχία για την ψυχική υγεία των εφήβων

Ελκώδης Κολίτιδα: Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση της νόσου σε 12 εβδομάδες

Με πρόβλημα υπογονιμότητας 80 εκατομμύρια γυναίκες μέχρι το 2036 – Στο στόχαστρο οι άνω των 35