Συμπράττουν το Υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Οργάνωση «Safe Water Sports» για την πρόληψη των πνιγμών στη χώρα μας, πραγματοποιώντας ειδική ενημερωτική καμπάνια.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Υπουργείο Υγείας από τους φορείς, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο πνιγμός είναι «ζήτημα Δημόσιας Υγείας» και χρειάζεται άμεση δράση για να προληφθούν τα θαλάσσια ατυχήματα.

Ο ιδρυτής της «Safe Water Sports», Παναγιώτης Πασχαλάκης, επικαλούμενος τα στοιχεία του παρατηρητηρίου της Οργάνωσης, σημείωσε ότι το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών, το 70% εξ αυτών είναι Έλληνες και το 60% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε παραλίες που δε φυλάσσονται από ναυαγοσώστη.

«Θάλασσα με ασφάλεια», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Πασχαλάκης, αναφέροντας ενδεικτικά κάποια μέτρα που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει. Συγκεκριμένα:

-Να αποστέλλεται τους καλοκαιρινούς μήνες ένα sms σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη θάλασσα.

– Να αφιερώνεται ένα λεπτό πρόληψης από γιατρούς και φαρμακοποιούς ή όποιον φροντίζει ηλικιωμένους ώστε να τους υπενθυμίζουν βασικές οδηγίες για ασφάλεια στο νερό.

-Να διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε δομές Υγείας, φαρμακεία και άλλους χώρους.

Στη σημασία του προγράμματος «Προλαμβάνω» στάθηκε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε, μέρος των πνιγμών οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Έτσι, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις του Υπουργείου Υγείας θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην πρόληψη των πνιγμών. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια αρρυθμία και να μην το γνωρίζει. Μέσω του «Προλαμβάνω» μπορεί να το προλάβει. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, σημαντικό ποσοστό των ατυχημάτων συμβαίνει μεσημέρι, επομένως «ένα θέμα είναι να πείσουμε τους ηλικιωμένους να μην κάνουν μπάνιο μέσα στο μεσημέρι το κατακαλόκαιρο», όπως είπε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη με τους επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν σχετικά τους κατοίκους που επισκέπτονται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακραία ζέστη: Οδηγεί σε αλματώδη αύξηση καρδιακών περιστατικών – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Φρένο στην άμισθη εργασία ειδικευόμενων ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Την αξία του Health-IQ αναλύει ο Δρ João Breda από τον ΠΟΥ – Συνέντευξη στο ygeiamou