Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ένας άνδρας πριν λίγα 24ωρα έφτασε ως επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο Τρικάλων, καθώς φέρεται να είχε τσιμπηθεί από αράχνη «μαύρη χήρα». Οι επικίνδυνες και δηλητηριώδεις αράχνες παρότι είναι σπάνιες στην Ελλάδα, το ίδιο και τα τσιμπήματά τους, προκαλούν φόβο λόγω της δυναμικής που έχουν για σοβαρές, έως και θανατηφόρες, επιπλοκές.

Ο άνδρας στα Τρίκαλα ευτυχώς δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο για τη ζωή του καθώς του χορηγήθηκε η κατάλληλη αγωγή εγκαίρως, όπως αναφέρεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η πιθανότητα, ωστόσο, τσιμπήματος από δηλητηριώδη αράχνη δημιουργεί άγχος, κυρίως σε όσους κάνουν διακοπές στην ύπαιθρο. Πού τις συναντάμε τις … μαύρες χήρες, πώς θα καταλάβουμε εάν μας τσίμπησαν, υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριό τους και τι πρέπει να κάνουμε;

Η μαύρη χήρα (επιστημονική ονομασία: Latrodectus mactans) είναι ένα είδος αράχνης, η οποία είναι γνωστή για το πολύ ισχυρό της δηλητήριο, το μαύρο χρώμα και το χαρακτηριστικό κόκκινο σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά της.

Η αράχνη αποκαλείται «μαύρη χήρα», επειδή οι θηλυκές αράχνες του είδους σκοτώνουν τις αρσενικές μετά τη σύζευξη. Το δηλητήριό της επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή εφίδρωση.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ygeiamou.gr ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρης Χατζηγεωργίου, το τσίμπημα αράχνης είναι εξαιρετικά σπάνιο στην Ελλάδα. Σε διάστημα 20 ετών, δηλαδή, έχουν αναφερθεί ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά. «Ακόμη και στην Αμερική, που συναντά κανείς πιο εύκολα αράχνες τέτοιου είδους, καταγράφονται περί τα τρία έως πέντε τσιμπήματα τον χρόνο», σημειώνει. Εξ αυτών, ζήτημα να είναι ένα ή δύο θανατηφόρα.

Γενικά, όπως λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ, δεν είναι τόσο εύκολο να προκληθεί θάνατος από αράχνη. Το τσίμπημά της «μαύρης χήρας» προκαλεί δερματική βλάβη και πληγή, ωστόσο με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα συνήθως το πρόβλημα ξεπερνιέται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος καταλάβει ότι τον τσίμπησε αράχνη πρέπει να μεταβεί άμεσα σε δομή Υγείας.

Πώς θα το καταλάβει εάν δεν τη δει; Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, το σημάδι που θα τον κινητοποιήσει είναι ο πολύ έντονος πόνος. «Ο πάσχων θα νιώσει άμεσα οξύ πόνο», λέει.

Εάν δε δοθεί γρήγορα ιατρική βοήθεια, το δηλητήριο εισχωρεί στο αίμα και προκαλεί διάφορες διαταραχές, όπως εφιδρώσεις, ταχυπαλμίες, μυϊκούς σπασμούς, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αρρυθμίες στην καρδιά. Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε πνευμονικό οίδημα ή και μεγάλη πτώση της πίεσης. Ανάλογα με το είδος της αράχνης μπορεί να κάνει και μόλυνση, δηλαδή να καταστρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές, ωστόσο χρειάζονται προσοχή όσοι έχουν συνοδά νοσήματα, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακά ή στεφανιαία νόσο.

Τη «μαύρη χήρα» είναι περισσότερο πιθανό να συναντήσει κανείς σε αγροτικές περιοχές, κάτω από πέτρες συνήθως. Για το δηλητήριό της υπάρχει αντίδοτο, σε αντίθεση με το δηλητήριο της δεύτερης επικίνδυνης αράχνης, της «καφέ ερημίτισσας», όπως λέγεται. Για τη δεύτερη δεν υπάρχει αντίδοτο, αλλά δε σημαίνει ότι και το τσίμπημά της μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και σε αυτή την περίπτωση καταρχάς είναι εξαιρετικά σπάνια τα τσιμπήματα και επίσης είναι πολύ σπάνιο γεγονός να χάσει κάποιος τη ζωή του από το δηλητήριο.

Τα πρώτα συμπτώματα από το τσίμπημα εμφανίζονται συνήθως αμέσως, λίγα λεπτά μετά. Τα πιο σοβαρά εμφανίζονται λίγες ώρες μετά. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν βασικά τον έλεγχο πού πατάει κανείς και πού πιάνει. Συγκεκριμένα, συστήνεται το περπάτημα με παπούτσια μέσα σε αγρούς, μέτρο αναγκαίο γενικά και για την αποφυγή δαγκωμάτων από άλλα ζώα. Επίσης, πριν τοποθετήσει κανείς το χέρι του σε πέτρα, να σκαρφαλώσει παραδείγματος χάριν, πρέπει να κοιτάζει πάντα πριν πιάσει. Το ίδιο ισχύει και για σημεία χωρίς ορατότητα, πχ κάτω από πέτρες ή ξύλα.

Διαβάστε επίσης

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο στην Ελλάδα – Τι ισχύει για τις οχιές

Σας δάγκωσε οχιά; Τα SOS βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας συμβεί – Ενημερωθείτε