Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ένα εντατικό πρόγραμμα διατροφής χαμηλής ενέργειας, παρόμοιο με το NHS Type 2 Diabetes Path to Remission, βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στο πλαίσιο της μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία και δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα ολικής αντικατάστασης διατροφής (TDR). Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής, τα οποία παρέμειναν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν οι συμμετέχοντες είχαν ανακτήσει κάποιο βάρος.

«Ως διαιτολόγος έχω δει από πρώτο χέρι πως τόσο οι διατροφικές διαταραχές όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Έλενα Τσομπανάκη, διαιτολόγος η οποία και ηγήθηκε της μελέτης στο πλαίσιο της διδακτορικής της έρευνας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδικό, πρόκειται για ευρήματα μελέτης που «αμφισβητούν ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους επιδεινώνουν τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών σε ευάλωτα άτομα, ενώ αντίθετα, φαίνεται πως ”ανοίγει ο δρόμος” για σημαντικές θεραπευτικές επιλογές που πολλοί ασθενείς μπορεί να είχαν προηγουμένως αρνηθεί».

Συνολικά στην έρευνα έλαβαν μέρος 56 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 (οι οποίοι διαγνώστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια), με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία και με υπάρχοντα  συμπτώματα διατροφικών διαταραχών που εντοπίστηκαν μέσω ενός επικυρωμένου ερωτηματολογίου  – ονομάζεται ερωτηματολόγιο εξέτασης διατροφικών διαταραχών ή EDE-Q.

Οι μισοί έλαβαν ένα πρόγραμμα TDR χαμηλής ενέργειας (~ 860 kcal / ημέρα) με υποστήριξη για έξι μήνες – παρόμοιο με το πρόγραμμα NHS Path to Remission, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε τη συνήθη φροντίδα διαβήτη από τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Βασικά ευρήματα:

– Τα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα TDR σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα στους 6 μήνες (-0,8 βαθμοί EDE-Q διαφορά) και αυτό το όφελος παρέμεινε στους 12 μήνες (-0,7 βαθμοί).
– Η ομάδα TDR είδε επίσης σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης και δυσφορίας του διαβήτη στους 6 και 12 μήνες σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.
– Η ομάδα TDR έχασε περισσότερο βάρος στους 6 μήνες (-13,9 kg έναντι -3,7 kg), αλλά η διαφορά μεταξύ των ομάδων δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική στους 12 μήνες.
– Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέπτυξαν μία νέα διατροφική διαταραχή.

«Το πρόγραμμα NHS Path to Remission δείχνει ήδη ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με το 27% των συμμετεχόντων να επιτυγχάνουν ύφεση του διαβήτη σε ένα έτος. Τα νέα ευρήματά μας παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφερθούν με ασφάλεια σε ασθενείς με συμπτώματα διατροφικών διαταραχών, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτές τις αποτελεσματικές θεραπείες» ανέφερε η καθηγήτρια Susan Jebb, OBE, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Τμήμα Επιστημών Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Nuffield, η οποία συμμετείχε επίσης στην αξιολόγηση του προγράμματος NHS Path to Remission.

Ο Δρ Δημήτριος Κουτουκίδης, ερευνητής που εδρεύει στο Τμήμα Επιστημών Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Nuffield, πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη παρέχει κρίσιμη διαβεβαίωση ότι αυτός ο τύπος παρέμβασης δεν φαίνεται να βλάπτει, και μπορεί ακόμη και να ωφελήσει, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ήδη αντιμετωπίζουν συμπτώματα διατροφικής διαταραχής. Προτείνει ότι η λήψη δομημένης υποστήριξης για την απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τη σωματική υγεία αυτής της ευάλωτης ομάδας αλλά και πτυχές της ψυχικής τους υγείας».

Διαβάστε επίσης

Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Διαβήτης: Τέσσερα πρόσωπα που ζουν με τη νόσο μιλούν για την εμπειρία τους

Διαβήτης: Η ενδοσκοπική μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους πάσχοντες από την ινσουλίνη