Ένα ζευγάρι «έξυπνες» κάλτσες που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή ατόμων με άνοια, επιτρέποντάς τους να παραμένουν σπίτι και να δέχονται κατ’ οίκον την απαραίτητη φροντίδα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι κάλτσες μπορούν να καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα εφίδρωσης και κινητικότητας των ατόμων που τις φορούν.

Σε αντίθεση με άλλους trackers (ιχνηλάτες) που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον ίδιο σκοπό, οι SmartSocks μοιάζουν ακριβώς με πραγματικές κάλτσες και έτσι οι ασθενείς δεν βιώνουν το άγχος και την ταλαιπωρία μιας ογκώδους οθόνης. Στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται επιπλέον ότι πλένονται και στο πλυντήριο, δεν χρειάζονται φόρτιση και μπορούν να ελέγξουν τη γνωστική κατάσταση των ασθενών.

Οι κάλτσες SmartSocks αναπτύχθηκαν από τη νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας Milbotix σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ενώ έμπνευση για τον εφευρέτη τους Δρ Zeke Steer, Διευθύνοντα Σύμβουλο επιπλέον της Milbotix, αποτέλεσε η μάχη της προγιαγιάς του με την άνοια. Οι «έξυπνες» αυτές κάλτσες, «το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, διαβούλευσης και ανάπτυξης» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, θα επιτρέπουν στους επαγγελματίες φροντιστές να εντοπίσουν πότε το άτομο με άνοια βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ σύντομα αναμένονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε σπίτια όσο και σε οίκους ευγηρίας.

«Μέχρι στιγμής οι SmartSocks έχουν χαίρουν θερμής υποδοχής σε δομές φροντίδας και είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα προϊόντα μας στην παροχή έγκαιρων ειδοποιήσεων για προβλήματα και πτώσεις, επιτρέποντας στους φροντιστές έγκαιρες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Δρ Steer. Το άγχος και ο φόβος αποτελούν έναν συχνό επιβαρυντικό παράγοντα για τα άτομα με άνοια και το πόδι, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος του σώματος για συλλογή των σχετικών δεδομένων, ενώ οι κάλτσες είναι ένα οικείο ένδυμα.

Βελτίωση της κατ’ οίκον φροντίδας

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Φροντίδας, ένα από τα επτά κέντρα που συναποτελούν το βρετανικό Κέντρο Έρευνας για την Άνοια (UK DRI) του Imperial College, «τρέχει» μια δεύτερη μελέτη με βάση τις κάλτσες Smartsocks, με στόχο τη δημιουργία μιας υπηρεσίας «έξυπνου σπιτιού» με την ονομασία “Minder” που θα επιτρέπει στα άτομα με άνοια να ζουν στο σπίτι τους. Μια δοκιμή με τις SmartSocks σε 15 συμμετέχοντας που ζουν στο σπίτι με άνοια είναι εν εξελίξει, ενώ οι δομές φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν ήδη τις τεχνολογικά εξοπλισμένες κάλτσες σε οίκους που διαχειρίζεται η Southern Healthcare.

Η Sarah Daniels, επικεφαλής κοινωνικής φροντίδας στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Φροντίδας του UK DRI, εξήρε την τεχνολογική πρόοδο και τη συμβολή της σε ένα πεδίο αυξανόμενου ενδιαφέροντος. Η ίδια, δήλωσε σε δημοσιογραφικό μέσο:

«Οι φορητές συσκευές εξελίσσονται τάχιστα σε σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της υγείας και της δραστηριότητας. Στο κέντρο μας, έχουμε δοκιμάσει μια σειρά από βραχιολάκια και ρολόγια, ωστόσο, οι συσκευές αυτές συνοδεύονται από προκλήσεις για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από άνοια. Η μπαταρία δεν κρατά για πολύ και τα άτομα συχνά τις αφαιρούν, παραμερίζοντάς τες. Διαπιστώσαμε επίσης ότι όσοι θέλουν να φορούν ρολόι, προτιμούν να φορούν το δικό τους ενώ ότι όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα, κινδυνεύουν από ερεθισμό στα σημεία που ασκείται πίεση. Οι SmartSocks προσφέρουν μια νέα και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να υπερβεί πολλά από αυτά τα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Δύο παράγοντες της παιδικής ηλικίας που «προδίδουν» τον κίνδυνο στα 50

Πόσα αποκαλύπτει μια χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Άνοια: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο