Επιστήμονες δημιούργησαν ένα κάθισμα τουαλέτας το οποίο εντοπίζει την καρδιακή ανεπάρκεια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά της.

Το gadget εφαρμόζει πάνω από το κλασσικό κάθισμα της τουαλέτας και περιλαμβάνει αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα οξυγόνου στα πόδια.

Οι εφευρέτες ισχυρίζονται ότι το προϊόν θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να καταστήσει ευκολότερη την παρακολούθηση των ασθενών δίνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτή τη στιγμή το νέο αυτό κάθισμα της τουαλέτας κοστίζει 1.500 βρετανικές λίρες (περίπου 1.700 ευρώ).

Περίπου το 25% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται να επιστρέφουν στο νοσοκομείο 30 μέρες μετά το εξιτήριό τους, λένε οι ερευνητές, ενώ το 45% επανεισάγεται μετά από έξι εβδομάδες.

Με το καινοτόμο αυτό κάθισμα, οι ιατρικές ομάδες ενδέχεται να έχουν τους ασθενείς υπό παρακολούθηση. Αυτό μειώνει επίσης τις πιθανότητες λαθών τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν υπό άλλες συνθήκες αν οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν μόνοι τους τον έλεγχο του εαυτού τους χρησιμοποιώντας άλλες συσκευές.

Το κάθισμα είναι συνδεδεμένο και με WiFi και αν κριθεί απαραίτητο στέλνει άμεσα τα στοιχεία στους γιατρούς έτσι ώστε να αποφασίσουν εκείνοι αν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω θεραπεία.

«Αυτό το σύστημα έχει την προοπτική να καταστήσει εφικτές πολλές από τις προκλήσεις της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Το κάθισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει προβλήματα πείθοντας τους ανθρώπους να λάβουν αξιόπιστες μετρήσεις από τους εαυτούς τους, γιατί θα το κάνουν χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν πως μία τέτοια συσκευή μπορεί να φέρει στο φως νέες προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης και της καρδιακής ανεπάρκειας.

«Αυτή η στρατηγική, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών παθήσεων στο σύστημα υγείας βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Το κάθισμα της τουαλέτας ελέγχει ακόμα και το πότε η καρδιά δεν μοιράζει το αίμα κατάλληλα στο σώμα, συχνά λόγω αδυναμίας της ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα πόδια είναι ένα καλό σημείο για να λαμβάνει χώρα η παρακολούθηση καθώς γίνονται μετρήσεις στην αορτή περνά από τους μηρούς.

Η δοκιμή του καθίσματος αυτού έγινε από την Heart Health Intelligence, και θα πραγματοποιηθεί σε 150 ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα στις ΗΠΑ.

Λειτουργεί με μπαταρία, είναι αδιάβροχο, ασύρματο και δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση ή προγραμματισμό από τους ασθενείς.