Τα τελευταία χρόνια, η δυσαρέσκεια ή η ντροπή σχετικά με την εικόνα του σώματος, έχει αυξηθεί σημαντικά στους άνδρες και όχι μόνο τους νέους, αφού, οι έρευνες δείχνουν ότι, επηρεάζει διάφορες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των ανδρών, καθώς έχει αναφερθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κατάχρηση στεροειδών, ακόμα και σε αυτοκτονία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, παρουσιάζεται με ασταμάτητες επισκέψεις στο γυμναστήριο, υπερβολικά αυστηρές δίαιτες και επαναλαμβανόμενες αγχώδεις σκέψεις, που προστίθενται σε ένα σύνολο σοβαρών επιπτώσεων στη λειτουργικότητα των ανδρών μέσα στην καθημερινότητα.

Μέσα από διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, έχουν αναδειχθεί διάφορες πτυχές της σχέσης μεταξύ της εμφάνισης και της καλής ψυχικής κατάστασης των ανδρών. Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι η δυσαρέσκεια για την εικόνα τους τούς έκανε να ξοδεύουν χρήματα σε ρούχα που ποτέ δε φορούσαν ή σε άλλα που δεν τόνιζαν το «πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος». Άλλοι μίλησαν για έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, καθώς ντρέπονταν για την εικόνα του γυμνού κορμιού τους, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που σταμάτησαν να κάνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν λόγω της δυσαρέσκειας που ένιωθαν για το σώμα τους.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος
Η αποτελεσματική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τους άνδρες που παλεύουν με τη δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματός τους, είναι όμως και δύσκολο να βρεθεί. Λίγες είναι οι μελέτες που έχουν αποπειραθεί να προλάβουν μέσω των ευρημάτων τους τις διατροφικές διαταραχές και ακόμα λιγότερα τα προγράμματα υγείας με στόχο της μείωση του φαινομένου αυτού. Μάλιστα, ακόμα και αυτά που υπάρχουν είναι τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικά, καθώς τείνουν να κατηγορούν το ίδιο το άτομο ή άλλους ανθρώπους για το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, αυτού του είδους τα προγράμματα θεωρούν ότι αν ένας άνδρας μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ή τον τρόπο που σκέφτεται ώστε να σταματήσει να εσωτερικεύει τις πιέσεις που δέχεται από το περιβάλλον του και την κοινωνία σχετικά με την εμφάνισή του, το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί αυτόματα. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Bryn Austin, «πρόκειται για μια περιορισμένη, έως και ανήθικη υπόθεση, που τοποθετεί το βάρος μόνο στα ίδια τα άτομα, δίνοντας άφεση σε τοξικά περιβάλλοντα και κοινωνικούς παράγοντες».

Υπάρχει, επιπλέον, και η τάση να κατηγορούνται οι γυναίκες για τη δυσαρέσκεια που μπορεί να αισθάνονται οι άνδρες για την εικόνα τους. Οι μητέρες κρίνονται για τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής που συστήνουν στα παιδιά, οι φεμινίστριες για τον θετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν κάθε γυναικείο σώμα και τον αρνητικό που ισχύει στην περίπτωση των ανδρών και οι γυναίκες στο σύνολό τους για τα υψηλά πρότυπα εμφάνισης που θέτουν για τους άνδρες χωρίς όμως να μπορούν να τα φτάσουν κι οι ίδιες.

Δεν είναι απλώς άδικο για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν μάλιστα να αντιμετωπίσουν και την προσωπική τους δυσαρέσκεια για το δικό τους σώμα, αλλά και για τους άνδρες, καθώς παραγνωρίζει τον πραγματικό λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ανασφάλεια σε σχέση με την εικόνα
Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι άνδρες αισθάνονται έτσι, αν λάβουμε υπόψη την εμφάνιση των ανδρών που φιλοξενούνται στα διάφορα περιοδικά, στην τηλεόραση ή και στα site γνωριμιών. Μυώδεις, αδύνατοι, αποτριχωμένοι και φυσικά νέοι άνδρες με πλούσια μαλλιά αποτελούν το πρότυπο της ανδρικής εμφάνισης και όποιος δεν το συναντά δεν είναι αρκετά «καλός».

Αυτές, όμως, οι εικόνες είναι μη ρεαλιστικές και είναι ελάχιστοι εκείνοι που είτε τις συντηρούν είτε μπορούν να τις εφαρμόσουν. Γι’αυτό και η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη στους άνδρες που δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους και αυτό το συναίσθημα φτάνει να επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.