Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πιάσιμο είναι εντονότερο τη δεύτερη μέρα μετά την προπόνηση και όχι την πρώτη όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι.

Γιατί όμως μετά από μια προπόνηση νιώθουμε εντονότερα το μυϊκό πιάσιμο όχι την επόμενη μέρα αλλά την μεθεπόμενη;  Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι στο εσωτερικό των μυών δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις, δηλαδή απουσιάζουν οι υποδοχείς του πόνου, επομένως και η αίσθηση του πόνου.

Μετά από την προπόνηση αρχίζει η ανάπλαση του μυϊκού ιστού, όπου αποδομούνται τα τραυματισμένα τμήματα των κυττάρων, εξέρχονται από τις μυϊκές ίνες και προκαλείται πρήξιμο. Αυτή η διόγκωση των μυικών ινών συμπιέζει τα τριχοειδή αγγεία και έτσι επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος. Τόσο τα προϊόντα της αποδόμησης των κυττάρων όσο και η διαταραγμένη αιμάτωση ερεθίζουν τους υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται εξωτερικά του μυός, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το αίσθημα του πόνου.

Το πρήξιμο αυτό είναι μεγαλύτερο τη δεύτερη μέρα μετά την προπόνηση, γεγονός που σημαίνει ότι τότε η επαφή του μυός με τα νεύρα είναι μεγαλύτερη, επομένως και ο πόνος είναι εντονότερος.

.

Επομένως εάν έχετε πάει στο γυμναστήριο μετά από καιρό και έχετε προπονηθεί σκληρά να είστε προετοιμασμένοι για το μυικό πιάσιμο που θα νιώσετε εντονότερα μάλλον την μεθεπόμενη της προπόνησης και το οποίο θα επιμείνει ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση.