Εσείς αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα ζεστό μπάνιο και σε μια… κουραστική επίσκεψη στο γυμναστήριο τι θα επιλέγατε; Αν δεν είστε σίγουροι για το τι θα απαντούσατε, το γεγονός ότι μάλλον ο πρώτος τρόπος είναι πιο αποτελεσματικός για τον έλεγχο του σακχάρου από τον δεύτερο, πιθανότατα θα σας έπειθε!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Loughborough. Στη σχετική δημοσίευση στο The Conversation, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μπορεί να είναι καλύτερο από το τρέξιμο ή το ποδήλατο για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και τη μείωση της φλεγμονής.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την εν λόγω μελέτη έβαλαν τους 14 άνδρες συμμετέχοντες να κάνουν είτε ένα ζεστό μπάνιο διάρκειας μίας ώρας είτε να γυμναστούν πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι με το μπάνιο οι συμμετέχοντες έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες με όσες δαπανούσαν για έναν περίπατο 30 λεπτών και μείωναν κατά 10% περισσότερο από τους ποδηλάτες τις μέγιστες τιμές του σακχάρου του αίματος που σημειώνονται μετά από ένα γεύμα.

Η έρευνα αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη που ισχυρίζεται ότι το ζεστό μπάνιο έχει πλεονεκτήματα που δε φανταζόμαστε, καθώς υποστηρίζει τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών που έχουν αναδείξει παρόμοια οφέλη του ζεστού μπάνιου για τον οργανισμό.

Ενδεικτικά, μια έρευνα του 2015 βρήκε ότι η σάουνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άλλη μελέτη του 2016 αποκάλυψε ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ό,τι η άσκηση σε διάδρομο, ενώ ένα ερευνητικό πρόγραμμα του 1999 υποστήριξε ότι η «θεραπεία του ζεστού μπάνιου» στους διαβητικούς μπορεί να βελτιώσει το βάρος του σώματος, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την εξάρτηση από την ινσουλίνη.

Υποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τόσο το ζεστό μπάνιο όσο και η άσκηση οδηγούν σε θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας στον οργανισμό μέσω διαφόρων μεταβολικών μηχανισμών) που έχει  ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, με τη διαφορά βέβαια ότι η άσκηση είναι ένας αρκετά κουραστικός τρόπος να το πετύχουμε, σε σύγκριση με ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό καυτό αφρόλουτρο.