*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ότι οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όμως να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσετε κάνοντας τακτικά κολύμβηση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα οφέλη της κολύμβησης και πώς να εντάξετε το κολύμπι στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Οφέλη

1. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα σας

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σας.

  • Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να καταπονεί το σώμα
  • τονώνει τους μύες
  • βελτιώνει τη δύναμη
  • χτίζει την αντοχή
  • ενισχύει τη φυσική κατάσταση
  • βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Υπάρχουν διάφορα στυλ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνησή σας.

  • πρόσθιο
  • ύπτιο
  • πεταλούδα
  • ελεύθερο

Το καθένα εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια ήπια αντίσταση. Ανεξάρτητα από το στυλ που κολυμπάτε, χρησιμοποιείτε πολλές μυϊκές ομάδες μέσα στο νερό.

2. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα

Ενώ οι μύες σας κάνουν καλή προπόνηση, και το καρδιαγγειακό σας σύστημα βελτιώνεται τρομερά. Το καρδιαγγειακό σύστημα περιλαμβάνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα. Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας δυνατούς. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

3.Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις

Είναι σημαντικό να έχετε την έγκριση του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε ή συνεχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για τα περισσότερα άτομα με:

  • Κάποιον τραυματισμό που να μην επιτρέπει άσκηση με άλλο τρόπο
  • Αρθρίτιδα
  • άλλα θέματα που δυσκολεύουν τις ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης.

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο  ή να βελτιώσει την ανάρρωση από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και παρουσίασαν λιγότερο σωματικό περιορισμό μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι.

4.Ευεργετικό για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

Μια μελέτη σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με την κολύμβηση, έδειξε ότι το κολύμπι τους οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου. Αυτά τα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως κόπωση και κατάθλιψη.

5. Βελτιώνει τον ύπνο 

Το κολύμπι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

Η κολύμβηση είναι ελκυστική σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θέλουν να ασκηθούν αλλά χωρίς να καταπονήσουν το σώμα τους. Αυτό μπορεί να κάνει το κολύμπι μια καλή επιλογή και για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους και την ποιότητα ζωής τους.

Photo: iStock

6. Ανεβάζει τη διάθεση

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση της διάθεσης μετά τη συμμετοχή σε ένα υδάτινο πρόγραμμα 12 εβδομάδων. Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

9. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Σε μια μελέτη που έγινε με 100 άτομα, τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά την κολύμβηση, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

Για να ξεκινήσετε την κολύμβηση, θα πρέπει πρώτα να βρείτε μια πισίνα κοντά σας. Πολλά γυμναστήρια και δήμοι προσφέρουν ώρες κολύμβησης, καθώς και μαθήματα αεροβικής άσκησης στο νερό. Κάντε μια έρευνα με τις εγκαταστάσεις στην περιοχή σας που διαθέτουν πισίνα και να επισκεφθείτε για να δείτε ποια είναι κατάλληλη για τον τρόπο ζωής και τον προϋπολογισμό σας.

Αν μόλις ξεκινάτε με ένα πρόγραμμα άσκησης ή αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο, πηγαίνετε πισίνα. Η κολύμβηση έχει πολλά οφέλη για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή.

Μόλις καταλάβετε τα βασικά, δοκιμάστε να κάνετε για 20 έως 40 λεπτά με ρυθμό που διατηρεί τον καρδιακό σας ρυθμό υψηλό. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό και να κάνετε διαλείμματα όποτε χρειάζεται. Πάνω από όλα, καλή διασκέδαση!

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia