Οι διατατικές ασκήσεις των ποδιών μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology.

Σύμφωνα με την έρευνα, δώδεκα εβδομάδες εύκολων διατατικών ασκήσεων βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθιστώντας ευκολότερη την διάταση των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριοσκλήρυνση.

Να σημειωθεί ότι οι υπό μελέτη ασκήσεις ήταν παθητικές διατάσεις (κάποιος άλλος εφαρμόζει την διάταση στον ασθενή). Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να έχουν επίδραση σε διάφορες νόσους συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νόσων, της κύριας αιτίας θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν έκαναν διατατικές ασκήσεις. Τα άτομα της άλλης ομάδας έκαναν παθητικές  διατάσεις ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα επί δώδεκα εβδομάδες. Η αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά και στον βραχίονα, έδειξαν ότι οι αρτηρίες και στα δυο σημεία είχαν αυξημένη κυκλοφορία και διαστολή μετά από διέγερση, καθώς και μειωμένη δυσκαμψία.

Η ενδιαφέρουσα  αυτή μελέτη, εφόσον αναπαραχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη φαρμακευτική παρέμβαση για την βελτίωση της αγγειακής υγείας και τη μείωση του κινδύνου νόσων, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διατάσεις θα μπορούσαν ακόμη να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας ή μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις για την διατήρηση της ευκαμψίας των αγγείων σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης

Επτά top διατάσεις που ανακουφίζουν και δυναμώνουν τα πόδια

Stretching: Οκτώ εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ βλέπετε τηλεόραση

Stretching: Πέντε ασκήσεις που «λύνουν» τα πόδια μας