Η άσκηση, που μέχρι πρότινος θεωρούταν βοηθητική στην ανάρρωση, τώρα αποδεικνύεται βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτη έδειξε ότι η δομημένη άσκηση μπορεί να μειώσει κατά 37% τους θανάτους και κατά 28% τις υποτροπές ή νέα περιστατικά σε ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό το δεδομένο εντυπωσιάζει, καθώς αποδεικνύει για πρώτη φορά τη δύναμη της άσκησης στην ογκολογία με σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η μελέτη «CO.21 (Challenge)» υλοποιήθηκε από την Canadian Cancer Trials Group και το Waterloo Regional Health Network (WRHN), με τη στήριξη του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας CCCARE του Πανεπιστημίου του Waterloo.

Μέσω του προγράμματος UW WELL-FIT, οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ασφαλή, στοχευμένα προγράμματα άσκησης που παρέχονταν υπό επιστημονική καθοδήγηση. Όχι αυθαίρετα workouts αλλά εξατομικευμένες ασκήσεις που απευθύνονταν στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Η δύναμη των αριθμών: Πόσο μειώνει τους κινδύνους;

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από 889 ασθενείς σε 55 κλινικά κέντρα, με 33 από αυτούς να προέρχονται από την περιοχή του Waterloo. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις επιπτώσεις της δομημένης άσκησης στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Δρ. Stacey Hubay, ογκολόγος και επικεφαλής του πρότζεκτ στο WRHN, ανέφερε: «Γνωρίζαμε εμπειρικά ότι η άσκηση βοηθά. Τώρα έχουμε σαφή, ποσοτικά δεδομένα που το επιβεβαιώνουν. Πρέπει να ενταχθεί στη θεραπευτική στρατηγική από τη διάγνωση μέχρι και την ανάρρωση».

Η προσωπική εμπειρία του Russel

Ο Russel Espiritu, συμμετέχοντας στην έρευνα, είδε την άσκηση να γίνεται καταλύτης για την ανάρρωσή του. Ο ίδιος δήλωσε: «Όταν διαγνώστηκα το 2016, ήμουν ακόμα δραστήριος, αλλά η χημειοθεραπεία με εξάντλησε. Μετά τη θεραπεία, μπήκα στο πρόγραμμα άσκησης του UW και ήταν καθοριστικό. Με βοήθησε να ανακτήσω δύναμη, να βρω νόημα και να επιστρέψω στο καράτε μου». Η εμπειρία του Russel αποτυπώνει την πραγματική επίδραση της άσκησης στην αποκατάσταση των καρκινοπαθών, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Και τώρα, το επόμενο βήμα: Η έρευνα συνεχίζεται

Με βάση την επιτυχία του CO.21, η ερευνητική ομάδα του CCCARE προχωρά σε νέα μελέτη μέσω του προγράμματος EXE-COPP, με επικεφαλής τον Δρ. Anupam Batra. Αυτή τη φορά, η έρευνα επικεντρώνεται στην επίδραση της άσκησης σε άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, με στόχο να περιοριστεί η σωματική και νοητική έκπτωση. Η Julia Fraser, υποψήφια διδάκτωρ και συντονίστρια της έρευνας, δήλωσε: «Είναι η φυσική συνέχεια αυτού που αποδείξαμε με το CO.21: η άσκηση είναι φάρμακο».

Η Δρ. Nicole Thomson, αντιπρόεδρος του WRHN, τόνισε τη σημασία της τοπικής συμμετοχής στη διεθνή έρευνα: «Το CO.21 είναι απόδειξη πως ακόμα και μικρά τοπικά νοσοκομεία μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια επιστημονική πρόοδο, όταν υπάρχουν οι σωστές συνεργασίες».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που εκτοξεύει τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου από την παιδική ηλικία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το μυστικό που μειώνει τις υποτροπές και παρατείνει την επιβίωση των ασθενών