Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Υγείας Harvard Pilgrim Health Care Institute προχωρά σε μια εκπληκτική αποκάλυψη: Ο τόπος διαμονής μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάζει το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα εισέλθει στην εμμηνόπαυση. Ειδικότερα, η έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open παρακολούθησε 691 γυναίκες από την περίοδο της εγκυμοσύνης έως τη μέση ηλικία, διαπιστώνοντας ότι όσες ζούσαν σε πιο φτωχικές γειτονιές εισέρχονταν στην εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που διέμεναν σε πιο ανεπτυγμένες και εύρωστες περιοχές. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαβίωσης μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική υγεία.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ένα γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις υγείας: Οι γυναίκες συχνά αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ζωής, πιο έντονα συμπτώματα και μειωμένη γνωστική απόδοση. Ακόμη και ένα έτος νωρίτερα να εμφανιστεί η εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και συνολικής θνησιμότητας κατά 2-3%.

«Ο προσδιορισμός των παραγόντων που ενισχύουν την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι σημαντικός για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση στρατηγικών μείωσης των κινδύνων κι επιπτώσεων», δήλωσε ο δρ. Izzuddin Aris, Επίκουρος Καθηγητής Πληθυσμιακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Η έρευνα δείχνει ότι η διαβίωση σε λιγότερο ευάλωτες γειτονιές αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη της πρόωρης εμμηνόπαυσης και τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης ασθενειών», πρόσθεσε.

Η μελέτη άντλησε δεδομένα από το Project Viva, μια μακροχρόνια μελέτη κοόρτης στην ανατολική Μασαχουσέτη, που παρακολούθησε τις συμμετέχουσες από τον Απρίλιο του 1999 έως τον Αύγουστο του 2021. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γεωκωδικοποιημένες διευθύνσεις κατοικιών και εφάρμοσαν τον Δείκτη Κοινωνικής Ευπάθειας (SVI) -ένα εργαλείο που αξιολογεί τον κίνδυνο σε επίπεδο κοινότητας με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τη σύνθεση του νοικοκυριού και την κατάσταση φυλετικής ή εθνοτικής μειονότητας- για να αξιολογήσουν τη μειονεκτική θέση της γειτονιάς.

Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που διέμεναν σε περιοχές με πολύ υψηλή κοινωνική ευπάθεια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι εκείνες που βρίσκονταν σε γειτονιές με χαμηλή ευπάθεια. Η συσχέτιση αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ανισότητες κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και σύνθεσης των νοικοκυριών. Ωστόσο, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης δεν έδειξε να επηρεάζεται από τον τόπο διαμονής.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες με γνώμονα την προστασία της υγείας. «Ορισμένα χαρακτηριστικά των φτωχικών γειτονιών, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους, μπορούν να τροποποιηθούν μέσω πρωτοβουλιών υπό την καθοδήγηση της κοινότητας», τόνισε ο δρ. Aris. «Η διερεύνηση του κατά πόσον τέτοιες στρατηγικές μπορούν να μετριάσουν τις πιθανότητες πρώιμης εμμηνόπαυσης είναι ένα κρίσιμο επόμενο βήμα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Τριπλάσιος ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας για αυτές τις γυναίκες που κοντεύουν τα 40

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Κρύβει μια σοβαρή απειλή για την υγεία

Εμμηνόπαυση: Εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν είναι πρόωρη