Οι γυναίκες που μπαίνουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε κάποιο στάδιο στην μετέπειτα ζωή τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που «διαβαίνουν» αυτό το κατώφλι κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα προκαταρκτικής έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν στο ετήσιο Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Η επίγνωση αυτού του αυξημένου κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εφαρμόσουν στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας και να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να παρακολουθούν στενά τη γνωστική τους κατάσταση καθώς γερνούν» σημειώνει η Wenting Hao, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Shandong στο Jinan της Κίνας.

Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες; 

Για να διερευνηθεί η πιθανή συσχέτιση μεταξύ της διάγνωσης της άνοιας από οποιαδήποτε αιτία και το σημείο έναρξης της εμμηνόπαυσης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 153.291 γυναίκες από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank, με μέση ηλικία τα 60 έτη.

Διαπίστωσαν ότι παρατηρήθηκαν όλοι οι τύποι άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της αγγειακής άνοιας και της άνοιας από άλλες αιτίες. Αφού τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες που αφορούσαν την υγεία και την καθημερινότητα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές συμπέραναν για τις γυναίκες που εισέρχονταν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ότι:

  • πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άνοια.
  • πριν από την ηλικία των 45 ετών είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άνοια πριν από την ηλικία των 65 ετών (πρώιμη άνοια).
  • στην ηλικία των 52 ετών και άνω παρουσίασαν παρόμοια ποσοστά άνοιας με όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στη μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, την ηλικία δηλαδή των 50-51 ετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι παρόλο που οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λόγω των διαταραχών στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στην προκειμένη μελέτη οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας στην εμμηνόπαυση και του κινδύνου της αγγειακής άνοιας.

«Η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να προληφθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι γυναίκες σε πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Η συστηματική άσκηση, η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, η λήψη αρκετής βιταμίνης D και, εάν συνιστάται από τον γιατρό τους, πιθανώς η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορούν να συμβάλλουν θετικά», συμπληρώνει η δρ. Hao.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ της πρώιμης εμμηνόπαυσης και της άνοιας, καθώς η έλλειψή τους μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δράσει καταλυτικά στη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση.

Διαβάστε επίσης: 

Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης