Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από την εναπόθεση λιπιδίων, κυρίως χοληστερόλης, στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Οι πλάκες αυτές συχνά ξεκινούν ως φλεγμονώδεις περιοχές που με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν. Όταν μια αθηρωματική πλάκα ραγίσει, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβου εντός του αγγείου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η εβολοκουμάμπη, ένα φάρμακο για τη χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος όχι μόνο μειώνοντας τη χοληστερόλη, αλλά και περιορίζοντας τη φλεγμονή στις αρτηρίες, ενισχύοντας έτσι την προστασία της καρδιάς.

Η εβολοκουμάμπη (evolocumab) ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων PCSK9. Πρόκειται για μια καινοτόμο θεραπεία που χορηγείται με υποδόρια ένεση και βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει περισσότερη LDL (κακή) χοληστερόλη από το αίμα. Η δράση της είναι ισχυρότερη από αυτή των παραδοσιακών στατινών, καθιστώντας τη χρήσιμη σε περιπτώσεις υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή αδυναμίας ρύθμισης της LDL χοληστερόλης με άλλες θεραπείες.

Η μελέτη στο Cedars-Sinai
Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο JACC: Cardiovascular Imaging με επικεφαλής τον καρδιολόγο Daniel S. Berman, διευθυντή Απεικόνισης Καρδιάς του Cedars-Sinai. Σε αυτήν, συμμετείχαν 47 ασθενείς με σημαντικό φορτίο μη ασβεστοποιημένης αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες. Οι μη ασβεστοποιημένες πλάκες είναι πιο μαλακές και ασταθείς, κάτι που τις κάνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με τις σκληρές, ασβεστοποιημένες πλάκες. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με εβολοκουμάμπη για διάστημα 18 μηνών.

Για να αξιολογήσουν την επίδραση του φαρμάκου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τομογραφία (PET/CT) με F-φθοριούχο νάτριο (NaF) για να εντοπίσουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν αξονική στεφανιογραφία (CCTA), ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη, για να μετρήσουν το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των πλακών.

Τα ευρήματα
Μετά από 18 μήνες θεραπείας με εβολοκουμάμπη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της φλεγμονώδους δραστηριότητας των αθηρωματικών πλακών, όπως φάνηκε από τις σάρωσεις PET. Επιπλέον, μειώθηκε ο όγκος των μη ασβεστοποιημένων πλακών στις αρτηρίες, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες λόγω της μαλακής τους σύστασης και της τάσης τους να ραγίζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι επικίνδυνες πλάκες έγιναν μικρότερες και λιγότερο ενεργές, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η προστασία που προσφέρει η εβολοκουμάμπη δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της LDL χοληστερόλης, αλλά επεκτείνεται και στη σταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον φλεγμονώδη κίνδυνο που οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

Όπως εξηγεί ο Dr. Berman για τα συγκεκριμένα ευρήματα: «Η ανακάλυψη αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί οι PCSK9 αναστολείς, όπως η εβολοκουμάμπη, βελτιώνουν τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Δεν μειώνουν μόνο τη χοληστερόλη, μειώνουν και τη φλεγμονή που οδηγεί σε αθηρωμάτωση».

Ο Dr. Donghee Han, γιατρός και ερευνητής στη μελέτη, συμπληρώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μείωση της φλεγμονής είναι πιθανότατα κρίσιμος μηχανισμός για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος».

Η εβολοκουμάμπη δεν χορηγείται ευρέως σε όλους τους ασθενείς με χοληστερόλη, αλλά είναι ενδεδειγμένη για συγκεκριμένες ομάδες. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο ή ιστορικό εμφράγματος, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, όπως π.χ. >190 mg/dL. Επίσης, ενδείκνυται για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις στατίνες ή δεν μπορούν να τις ανεχθούν.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η εβολοκουμάμπη μπορεί να ενισχύσει τη χρήση της ως προληπτική στρατηγική για τις πιο ευάλωτες ομάδες ασθενών, προσφέροντας προστασία και ενίσχυση της σταθερότητας των αρτηριακών πλακών.

Διαβάστε επίσης

Τα επικίνδυνα φίλτρα που ανεβάζουν την χοληστερόλη – Πώς θα τα αποφύγετε

Απίστευτο: Έφαγε 720 αυγά σε ένα μήνα – Δείτε τι συνέβη στη χοληστερόλη του

Η κακή όψη της «καλής» χοληστερόλης: Έρευνα τη συνδέει με κίνδυνο γλαυκώματος στους 55χρονους