Μια πρωτοποριακή μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε μια εκπληκτική σχέση μεταξύ των λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων υψηλού κινδύνου (HPV) και του σημαντικά αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες.

Ο HPV, ευρέως γνωστός για το ρόλο του στην πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διαπιστώνεται τώρα ότι μπορεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στο European Heart Journal, είναι η πρώτη που αναδεικνύει την εν λόγω συσχέτιση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 163.250 Κορεατισσών, νεαρής έως μέσης ηλικίας, που δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένες εξετάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων για 13 στελέχη HPV υψηλού κινδύνου και επέστρεφαν για επακόλουθες αξιολογήσεις υγείας κάθε 1-2 χρόνια, για ένα μέσο διάστημα 8,5 ετών.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων HPV των συμμετεχουσών με τα εθνικά δεδομένα για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, η ομάδα μελέτης έκανε μια εντυπωσιακή παρατήρηση: Ενώ ο συνολικός κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν σχετικά χαμηλός σε αυτή την υγιή ομάδα, η παρουσία HPV υψηλού κινδύνου σχετιζόταν με σημαντική αύξηση του κινδύνου αυτού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με στελέχη HPV υψηλού κινδύνου αντιμετώπιζαν:

  • 3,91 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης αρτηρίας,
  • 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και
  • 5,86 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις μη μολυσμένες.

«Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στον έλεγχο των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις -όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης– οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου», αναφέρει ο καθηγητής Seungho Ryu από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ. «Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι συμβατικοί παράγοντες κινδύνου δεν εξηγούν όλες τις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων- περίπου το 20% εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθούν άλλοι μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην εξέταση της επίδρασης του HPV, ιδίως σε σχέση με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, ως δυνητικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε μια ακόμη πιο ανησυχητική τάση: Η ταυτόχρονη εμφάνιση λοίμωξης υψηλού κινδύνου από HPV και παχυσαρκίας αύξησε δραστικά αυτούς τους καρδιαγγειακούς κινδύνους. «Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δυνητικοί εκλυτικοί παράγοντες της φλεγμονής», σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Hae Suk Cheong. «Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός δημιουργεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας σε φραγμένες και κατεστραμμένες αρτηρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», εξήγησε περαιτέρω.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη φροντίδα όσων πάσχουν από HPV υψηλού κινδύνου και προτρέπει τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν στενά την καρδιαγγειακή υγεία αυτών των ασθενών, ιδίως εκείνων που είναι παχύσαρκοι ή έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου. Ενθαρρύνει επίσης τα άτομα με HPV υψηλού κινδύνου να κάνουν τακτικά εξετάσεις υγείας και να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα, οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της λοίμωξης από τον HPV και του καρδιαγγειακού θανάτου, η οποία θα συμπεριλάβει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του εμβολιασμού κατά του HPV. «Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού κατά του HPV μπορεί να αποτελέσει σημαντική στρατηγική για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων», καταλήγει ο καθηγητής Ryu.

Διαβάστε επίσης:

Λοίμωξη HPV: Καθοριστικός ο έγκαιρος εμβολιασμός σε αγόρια και κορίτσια 9-14 ετών

Emily Tiemann: Πώς κατάφερε η Σουηδία την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Λοίμωξη HPV – Εμβολιασμός: Η κίνηση κλειδί για την εξάλειψη του καρκίνου