Με 90% εμβολιαστική κάλυψη και 75% συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας στην Ελλάδα είναι εφικτή έως το 2047, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV).

Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, δίνοντας στοιχεία και αναλύοντας ευρήματα μελέτης, εξήγησε τη σημασία εμβολιασμού των μικρών κοριτσιών με το εμβόλιο κατά του HPV, λέγοντας, μάλιστα, ότι εφόσον τα κορίτσια από 9 έως 15 ετών εμβολιαστούν, τότε δεν θα χρειάζονται έλεγχο με τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, αλλά τη διενέργεια HPV dna test ανά πέντε με δέκα χρόνια.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αγοραστός σημείωσε:

• Ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας (KTM) στην Ελλάδα δύναται να καταστεί σπάνιος το 2036, και να εξαλειφθεί το 2047, εάν, έως το 2030, η κάλυψη με HPV εμβολιασμό των κοριτσιών έως 15 ετών αυξηθεί στο 90% και η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με HPV testing ανά 5ετία ανέλθει στο 75%.
• Όσο νωρίτερα εφαρμοστούν οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του HPV εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθεί ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας και τόσο περισσότερα περιστατικά και θάνατοι από Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα αποφευχθούν. Παράλληλα, θα προληφθούν ή θα θεραπευθούν χιλιάδες περιστατικά προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

«Η πρόοδος αυτών των στρατηγικών προϋποθέτει την ανάπτυξη και παρακολούθηση δεικτών ποιότητας με τη βοήθεια σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων» τόνισε ο κ. Αγοραστός. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου παρακολουθούνται 11 δείκτες ποιότητας, μεταξύ των οποίων είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού στην ηλικία των 15 ετών, η συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά και το ποσοστό θεραπείας γυναικών με προκαρκίνο ή Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική HPV Εταιρεία έχει απευθύνει ήδη έκκληση προς την ελληνική πολιτεία για την εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση της Ελληνικής HPV Εταιρείας άνοιξε με χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου και γιατρός Δημόσιας Υγείας, κ. Δημήτριος Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε ότι «πρωτοβουλίες όπως η σημερινή της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, επαγγελματιών υγείας και άλλων φορέων και αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου θέματος, είναι βέβαιο ότι συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ΚΤΜ, από τον προληπτικό εμβολιασμό μέχρι τη θεραπεία των ασθενών, με συγκεκριμένες πολιτικές. Όπως ανέφερε, η ενασχόληση της πολιτείας με ανάλογα ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία προτεραιοποίησης και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλίζεται η συναντίληψη για την επένδυση ανάλογων πόρων.

Tην ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 και συνακόλουθα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργος Καπετανάκης κατά την εισήγησή του. Μέσα από την εφαρμογή του κανόνα 90/70/90 που υπαγορεύει τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τον συστηματικό προ-συμπτωματικό έλεγχο του 70% των γυναικών για ΚΤΜ με τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων ΚΤΜ τον 21ο αιώνα.

Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντίνος I. Νταλούκας, Παιδίατρος-Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μίλησε για τα οφέλη από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV, τονίζοντας ότι αυτά αφορούν στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HPV, την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη μείωση άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, την πρόληψη των κονδυλωμάτων και την ανοσία αγέλης.