Πολλά υποσχόμενα είναι τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο JAMA και υποστηρίζει ότι ένα συγκεκριμένο, ευρείας χρήσης φάρμακο θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της αυξημένης συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Ο λόγος για την ασπιρίνη που, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αποδεικνύεται ευεργετική στο ηπατικό λίπος, ένα σύμπτωμα που συνδέεται με τη στεατική ηπατική νόσο, την πιο συχνή ηπατοπάθεια, που οφείλεται σε μεταβολική δυσλειτουργία.

Το αυξημένο λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ λόγω παραγόντων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή του είναι κάτι που απασχολεί σταθερά την επιστημονική κοινότητα.

«Δεδομένου του ότι η στεατική ηπατική νόσος επηρεάζει, μόνο στις ΗΠΑ, δυνητικά το 1/3 των ενηλίκων, η ασπιρίνη αναδεικνύεται ως μια ελκυστική, οικονομικά αποδοτική στρατηγική για την αποτροπή της εξέλιξής της σε πιο σοβαρά στάδια, όπως η κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής, Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Η σχετική μελέτη επικεντρώθηκε στην ασπιρίνη λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της και της επίδρασής της στον μεταβολισμό του λίπους. Σε αυτή τη μελέτη Φάσης ΙΙ πήραν μέρος 80 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε τυχαία είτε καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης, είτε εικονικό φάρμακο για 6 μήνες. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε ηπατικό λίπος κατά 10,2% στην ομάδα της ασπιρίνης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η ασπιρίνη αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική, ενισχύοντας διάφορους δείκτες υγείας του ήπατος. Η Tracey G. Simon, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηπατολόγος της Ιατρικής Σχολής, πρόσθεσε: «Η ομάδα της ασπιρίνης παρουσίασε ευνοϊκά αποτελέσματα σε διάφορες μη επεμβατικές εξετάσεις ηπατικού λίπους, φλεγμονής και ίνωσης. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη δυνατότητα της ασπιρίνης να παρέχει οφέλη για τους ασθενείς με στεατική ηπατική νόσο».

Η ομάδα τονίζει, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν η συνεχής χρήση ασπιρίνης μπορεί να μετριάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με την πάθηση.

Διαβάστε επίσης:

Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει έως και 38% τις πιθανότητες καρκίνου

Ασπιρίνη και εγκεφαλικό επεισόδιο: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%