Σε λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα από το άναμμα ενός τσιγάρου, η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τους λεγόμενους νικοτινικούς υποδοχείς. Αυξάνει τη δραστηριότητα στα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, την προσοχή, την εγρήγορσή αλλά και τη διάθεση. Επίσης αυξάνει την έκκριση της ντοπαμίνης – του κατεξοχήν «νευροδιαβιβαστή της εξάρτησης». Η νικοτίνη τα καταφέρνει όλα αυτά σε μόλις 8 δευτερόλεπτα, γεγονός που ερμηνεύει και την εθιστική της δύναμη.

Στη συνέχεια διερευνούμε τρεις φόβους ή και δικαιολογίες που προβάλουν πολλοί για να αποφύγουν να πάρουν την απόφαση της διακοπής του τσιγάρου.

«Φοβάμαι ότι θα παχύνω»
Αρκετές γυναίκες καπνίστριες διακατέχονται από το φόβο του πάχους μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η ανησυχία τους αυτή είναι τόσο έντονη που συχνά αποτελεί και τον πιο σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προσπάθειά τους. Δεν λείπουν μάλιστα και ορισμένες περιπτώσεις γυναικών που ομολογούν ότι καπνίζουν προκειμένου να ελέγχουν το βάρος τους.
Τι να σκεφτείτε: Πράγματι το τσιγάρο επιταχύνει το ρυθμό του μεταβολισμού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που να αποτελεί κίνητρο μη διακοπής. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα κιλά που θα πάρει ένας πρώην καπνιστής δεν ξεπερνούν τα 3-5. Με τον κατάλληλο έλεγχο όμως μπορείτε να αποφύγετε ακόμη και αυτά τα κιλά. Επίσης οι  πρώην καπνιστές που έχετε δει να παίρνουν ακόμη και 20 ή 30 κιλά πέφτουν στην παγίδα της υποκατάστασης του τσιγάρου με το φαγητό. Τρώνε με τη συχνότητα που προηγουμένως κάπνιζαν. Αναγνωρίζοντας λοιπόν αυτό τον κίνδυνο και λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, μπορείτε να τον αποφύγετε.

«Δεν θα αντέξω τα συμπτώματα στέρησης»
Αναβάλλετε διαρκώς την απόφασή σας επειδή σας φοβίζουν όλες οι ιστορίες που έχετε ακούσει για τα συμπτώματα στέρησης; Η αλήθεια είναι ότι τα συμπτώματα στέρησης διαρκούν 2-3 εβδομάδες και βαίνουν σταδιακώς μειούμενα.
Τι να σκεφτείτε: Πολλοί πρώην καπνιστές αναφέρουν ότι τελικά η διακοπή του καπνίσματος ήταν πιο εύκολη από όσο περίμεναν. Επίσης  η σωστή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά την διακοπή του τσιγάρου, είναι ένα σημαντικό βοήθημα για να ξεπεράσετε τη φάση της στέρησης, νιώθοντας δυνατοί και όχι αποδυναμωμένοι. Ακόμη τα συμπτώματα στέρησης είναι η προσπάθεια του οργανισμού σας να ορθοποδήσει, να επανέλθει σε ισορροπία μετά από δεκαετίες έξωθεν τροφοδοσίας του με την νικοτίνη.

«Εγώ θα τη γλιτώσω»
Ενδόμυχα πιστεύετε – ή μάλλον ελπίζετε – ότι η δική σας υγεία δεν θα κινδυνεύσει από το τσιγάρο. Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που «κάπνιζαν μέχρι τα 90 τους και δεν πέθαναν από το τσιγάρο» καθώς και άλλοι που έπαθαν καρκίνο, χωρίς να έχουν βάλει τσιγάρο στο στόμα τους.
Τι να σκεφτείτε: Κάθε 10΄΄ κάποιος πεθαίνει από μια αρρώστια που σχετίζεται με το κάπνισμα.Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο σας κλέβει πέντε λεπτά ζωής και ότι οι καπνιστές πεθαίνουν 8 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι εσείς ανήκετε σ’ αυτή την μικρή ομάδα των υπερτυχερών που μπορούν να κάνουν καταχρήσεις χωρίς επιπτώσεις για την υγεία τους – αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια ομάδα υπάρχει;