Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση με την πάροδο του χρόνου, με τα κυριότερα να είναι ο κοιλιακός πόνος και η αλλοιωμένη λειτουργία των διεργασιών του εντέρου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να απαλλάξει εντελώς τους ασθενείς από τις επιπτώσεις του συνδρόμου. Ωστόσο, υπάρχουν καθιερωμένες στρατηγικές διαχείρισης, όπως για παράδειγμα ορισμένες διατροφικές προσαρμογές, αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής και μια σειρά από φάρμακα – συμμάχους, όπως αντισπασμωδικά και αντιδιαρροϊκά, αν και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ποικίλλει.

Η αμιτριπτυλίνη, ευρέως γνωστή ως τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό και χρησιμοποιούμενη για τη θεραπεία του νευρικού πόνου, φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά πλέον συνταγογραφείται σπάνια για το σκοπό αυτό λόγω της ανάπτυξης νεότερων θεραπειών. Αν και οι γενικοί ιατροί συνταγογραφούν ήδη χαμηλές δόσεις αμιτριπτυλίνης για παθήσεις όπως ο χρόνιος νευρικός πόνος και η πρόληψη της ημικρανίας, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου παρέμεναν ασαφή. Οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες για το σύνδρομο έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν συχνά επίμονα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο και μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο The Lancet συμμετείχαν 463 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τους χορηγήθηκε είτε αμιτριπτυλίνη -σε δόσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κάθε ασθενή- είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για έξι μήνες.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι έλαβαν αμιτριπτυλίνη ανέφεραν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης των συμπτωμάτων και βίωσαν αξιοσημείωτη μείωση της σοβαρότητας του συνδρόμου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συμπερασματικά, η αμιτριπτυλίνη θεωρήθηκε αποτελεσματική στην καλύτερη διαχείριση του συνδρόμου, μειώνοντας τον πόνο και τη δυσφορία που σχετίζονται με την πάθηση.

Διαβάστε ακόμη:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια η σχέση του με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Το αντικαταθλιπτικό που ανακουφίζει τα επίμονα συμπτώματα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Διπλάσια η συχνότητα ψυχικών διαταραχών για τους ασθενείς