Yιοθετώντας σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως ο αποχρωματισμός των δοντιών, γεγονός που πορεί να συμβάλει σε καλύτερη στοματική υγιεινή. Ο Δρ Daz Singh, επικεφαλής οδοντίατρος επισημαίνει τις απλές και καθημερινές κινήσεις που θα μας χαρίσουν υγιή δόντια και αστραφτερό χαμόγελο.

Μείνετε συνεπείς στη ρουτίνα

Για δροσερή αναπνοή, θα πρέπει να μείνουμε πιστοί σε ένα πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας φθοριούχο οδοντόκρεμα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα αν οι τρίχες της έχουν φθαρεί.  Τέλος, μην αμελείτε το οδοντικό νήμα καθημερινά, προκειμένου να απομακρύνετε την πλάκα και τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια σας, όπου η οδοντόβουρτσα μπορεί να μην φτάνει.

Μην αναβάλλετε το ραντεβού με τον οδοντίατρο 

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας. Προγραμματίστε οδοντιατρικά ραντεβού τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό και εξέταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Θεωρήστε αυτές τις επισκέψεις όχι μόνο ως αναγκαιότητα, αλλά ως επένδυση στη στοματική σας ευεξία.

Αναβαθμίστε τα προϊόντα στοματικής φροντίδας

Αξιολογήστε τα τρέχοντα προϊόντα στοματικής φροντίδας σας και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αναβαθμίσετε την ποιότητα της οδοντόκρεμας, του στοματικού διαλύματος και του οδοντικού νήματος. Μεγάλη σημασία έχει εξίσου να αντιστοιχείτε τα προϊόντα με τις ανάγκες σας, όπως αυτά που είναι σχεδιασμένα για ευαίσθητα δόντια ή για ενίσχυση του σμάλτου. Η επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα στοματικής φροντίδας μπορεί να συμβάλει σε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Κόψτε το κάπνισμα

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη της διακοπής καπνίσματος περιλαμβάνεται και η υγεία των δοντιών. Το κάπνισμα όχι μόνο αλλοιώνει τα δόντια σας, αλλά συμβάλλει και σε πλήθος οδοντιατρικών προβλημάτων, όπως η νόσος των ούλων και η τερηδόνα.

Περιορίστε τα σάκχαρα και τα όξινα τρόφιμα

Για να αποτρέψετε την τερηδόνα, έχει σημασία να περιορίσετε τα σακχαρούχα και όξινα τρόφιμα και ποτά, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη φθορά των δοντιών και στη διάβρωση του σμάλτου. Στη θέση τους, προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα για να παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα δόντια και τα ούλα σας.

Επαρκής ενυδάτωση 

Η κατανάλωση νερού δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη γενική υγεία, αλλά και για την καλή κατάσταση των δοντιών. Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλοτήτων και προάγοντας την υγιή ροή του σάλιου.

Διαβάστε επίσης

Τερηδόνα: Ο απρόσμενος εχθρός των δοντιών που κρύβεται στο νερό

Το αντιμικροβιακό τρόφιμο που καταπολεμά την τερηδόνα

Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει ήπαρ, καρδιά και δόντια