Σε ένα εκπληκτικό εύρημα κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας παράγοντας υγείας -εκτός από όλα τα άλλα- που ενώνει ένα ζευγάρι: Η αρτηριακή πίεση!

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εάν παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης του ενός συζύγου με το πέρασμα του χρόνου, τότε πιθανότατα ισχύει το ίδιο και για τον άλλο.

«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε, εξετάζοντας ηλικιωμένα ζευγάρια σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα και Ινδία, ότι εάν ο ένας παρουσίαζε υπέρταση, το ίδιο ίσχυε και για τον άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Chihua Li, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

«Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πάνω από το 35% των ζευγαριών ηλικίας 50 ετών και άνω, και οι δύο είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση», αποκάλυψε στη συνέχεια ο δρ. Li.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μια συχνότατη πάθηση στους ανθρώπους, με τον κίνδυνο υπέρτασης να αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σχεδόν οι μισοί (περίπου 47%) από τους ενήλικες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση το 2020, γεγονός που συνέβαλε σε 120.000 θανάτους εκείνο το έτος.

Στη νέα μελέτη, ο δρ. Li και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχεδόν 34.000 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια παγκοσμίως: 4.000 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.100 ζευγάρια στην Αγγλία, περισσότερα από 6.500 ζευγάρια στην Κίνα και περισσότερα από 22.000 ζευγάρια στην Ινδία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2019. Ως υψηλή ορίστηκε η αρτηριακή πίεση με τιμές συστολικής μεγαλύτερης από 140 mm Hg ή διαστολικής μεγαλύτερης από 90 mm Hg.

Σύμφωνα με τον συν-επικεφαλής της μελέτης και επίκουρο καθηγητή ερευνητή στο Emory Global Diabetes Research Center της Ατλάντα, Jithin Sam Varghese, στόχος της ομάδας ήταν να «ανακαλύψει εάν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που έχουν συχνά κοινά ενδιαφέροντα, περιβάλλον διαβίωσης, συνήθειες τρόπου ζωής και καταστάσεις υγείας, ενδέχεται επίσης να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν να επιβεβαιώνουν αυτήν την ιδέα: «Ο επιπολασμός και των δύο συζύγων με υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία», σύμφωνα με Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Τα αποτελέσματα δεν φάνηκαν να διαφοροποιούνται ανεξάρτητα από το εισόδημα, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο ή τη διάρκεια του γάμου.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα και τα ζευγάρια για να αποφύγουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας: Για παράδειγμα, ενισχύστε τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας, μειώστε το στρες και ακολουθήστε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτές οι αλλαγές είναι πιο πιθανό να διατηρηθούν εάν τις εφαρμόσετε μαζί», προτείνει η Bethany Barone Gibbs, πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της δυτικής Virginia.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση του διατροφικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Γιατί πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι όταν μετράμε την πίεση – Τι αλλάζει

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες