Sponsored Content 


Πώς γίνεται μια φαινομενικά «επιδερμική» και σωματική νόσος να επηρεάζει τόσο βαθιά την ψυχική υγεία των νοσούντων; Πώς μπορεί μια νόσος που δεν δημιουργεί ιδιαίτερες λειτουργικές δυσκολίες να επιδεινώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πασχόντων;

Ίσως αυτό να συμβαίνει όταν οι ασθενείς νιώθουν τα παράξενα βλέμματα των ανθρώπων γύρω τους. Όταν αναγκάζονται να ντυθούν  με πολλά ρούχα, ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες, για να αποφύγουν αυτά τα ενοχλητικά βλέμματα. Όταν αισθάνονται ότι φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό που τους συμβαίνει, πως κάτι έκαναν λάθος και γεμίζουν ενοχές. Όταν οι άλλοι αποφεύγουν να τους πλησιάσουν, γιατί φοβούνται μήπως κολλήσουν. Πρόκειται για βλέμματα, συνήθειες, σχόλια και μια συνολική στάση που δημιουργεί μια δύσκολη πραγματικότητα και καθημερινότητα για τους νοσούντες. Μια πραγματικότητα με την οποία δεν θα χρειαζόταν να έρθουν αντιμέτωποι αν τόσο οι ίδιοι, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος γύρω τους γνώριζε τί πραγματικά σημαίνει να έχει κάποιος ψωρίαση. Αν γνώριζαν ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μια νόσος που δεν κάνει διακρίσεις

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, που επηρεάζει το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με βάση τα στοιχεία του 2021, οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι 223.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,5% του εγχώριου πληθυσμού. Καθένας μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα της νόσου, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός, ενώ τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο κνησμός και εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση.

Συχνά, οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν συννοσηρότητες. Για παράδειγμα, συχνή είναι η εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας σε ένα 30% των νοσούντων, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και προοδευτικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία.

Επιπροσθέτως, οι ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία), καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καιρός να «γκρεμίσουμε» τους μύθους γύρω από την ψωρίαση

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των ανθρώπων που τους πλαισιώνουν. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται τόσο στην ίδια τη νόσο και τα συμπτώματά της, αλλά στον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται από όσους δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Άλλωστε, με την κατάλληλη αντιμετώπιση, η ψωρίαση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, ταλαιπωρώντας ελάχιστα ή και καθόλου τους ασθενείς. Τα βήματα είναι γνωστά για τους δερματολόγους, που θα βοηθήσουν κάθε ασθενή να πλοηγηθεί ανάμεσα στα εμπόδια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόσο. Εκείνο στο οποίο υπάρχει πραγματικά έλλειψη είναι η επαρκής υποστήριξη από το περιβάλλον κάθε νοσούντα και η ολοκληρωμένη ενημέρωση, ώστε οι πάσχοντες να μην αντιμετωπίζουν περιττά προβλήματα και αρνητικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

«Έλα κοντά»

Σε αυτή την προσπάθεια θέλει να συνδράμει η Αmgen με τη νέα της καμπάνια ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Έλα Κοντά», η οποία έχει στόχο να αποσαφηνίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψωρίασης και να ενημερώσει το κοινό για τη νόσο, προτρέποντάς το, με αυτό τον τρόπο, να μην αφήνει τις προκαταλήψεις και την ελλιπή πληροφόρηση να επικρατούν και να θέτουν αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, υπογραμμίζεταιη σημασία του ρόλου του δερματολόγου στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και τη διαχείριση της νόσου, ώστε οι πάσχοντες να κερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει και οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν να ενημερωθούν σωστά και να έρθουν επιτέλους κοντά στους αγαπημένους τους χωρίς φόβο και περιορισμούς.

Πάνω απ’ όλα, η καμπάνια της Amgen θυμίζει ότι η ψωρίαση δεν αποτελεί ταμπού, δε χρειάζεται να την κρύβουμε, να μην μιλάμε για αυτήν αλλά ούτε και να τη φοβόμαστε. Ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε σωστά είναι να «έρθουμε κοντά».

Μάθετε περισσότερα στο www.elakonta.gr

GRC-NP-1223-80002