Μία από τις συνήθειες που μας άφησε η πανδημία είναι να επιμελούμαστε πιο σχολαστικά την καθαριότητα των χεριών μας. Ειδικά, εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι από εμάς δοκιμάσαμε πολλά και διαφορετικά προϊόντα, στην προσπάθειά μας να απολυμαίνουμε τα χέρια μας όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προστατεύοντας τους εαυτούς μας από τους ιούς και τις λοιμώξεις. Στη «μάχη» αυτή, είχε διατυπωθεί η άποψη ότι τα σκληρά σαπούνια και τα αντισηπτικά ήταν πιο αποτελεσματικά έναντι των ιών. Νέα μελέτη, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι το κρεμοσάπουνο και τα πιο ήπια προϊόντα καθαρισμού είναι εξίσου αποτελεσματικά στην απολύμανση των χεριών και την εξόντωση ιών,  συμπεριλαμβανομένης της COVID-19. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield δημοσιεύει τα συμπεράσματά της στο Frontiers of Virology.

Πολλοί άνθρωποι υιοθέτησαν, μετά την επέλαση του κορωνοϊού, τη συνήθεια να χρησιμοποιούν σκληρά σαπούνια και αντισηπτικά για να μην αρρωστήσουν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας, όμως, η πρακτική αυτή οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, μιας δερματικής πάθησης που προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και καταστροφή του δέρματος και προκαλείται από τη συνεχή χρήση σκληρών σαπουνιών και απολυμαντικών. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ατομική υγιεινή και το σωστό πλύσιμο των χεριών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μετάδοση βακτηρίων και ιών.

Η ερευνητική ομάδα από το Sheffield Dermatology Research (SDR) διεξήγαγε εκτεταμένες δοκιμές σε πολλά προϊόντα πλυσίματος χεριών, μεταξύ των οποίων αντιβακτηριακό σαπούνι, φυσικό σαπούνι, αφρός καθαρισμού και άλλα προϊόντα πλύσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ήπια καθαριστικά ήταν αποτελεσματικά στη θανάτωση ιών, όπως ο κορωνοϊός και ο ιός της γρίπης. Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τα σκληρά σαπούνια, που μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο δέρμα.

«Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολύ σκληρά προϊόντα στο δέρμα για να σκοτώνουμε τους ιούς», λέει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, δρ. Munitta Muthana, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της χρήσης πιο ήπιων προϊόντων πλύσης για την καταπολέμηση της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Η μελέτη αποκάλυψε, επιπλέον, ότι υπήρχαν ιοί ανθεκτικοί σε όλα τα προϊόντα πλυσίματος χεριών, με τον νοροϊό να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας. Ακόμη και η παρατεταμένη έκθεση σε προϊόντα πλυσίματος χεριών δεν εξόντωσε τον ιό, εκτός από μια κατηγορία ισχυρών απολυμαντικών, που χαρακτηρίζονται ως πολύ σκληρά για τακτική χρήση στο δέρμα.

«Μέτρα, όπως η απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της εξάπλωσης του νοροϊού», προτείνει η συντάκτρια της μελέτης Natalie Winder.

Οι ερευνητές προτείνουν να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα για το ποια προϊόντα πλυσίματος χεριών είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς, χωρίς ωστόσο να καταπονούν το δέρμα.

Διαβάστε ακόμη:

Βλάπτει ή όχι την υγεία μας η πολλή καθαριότητα;

Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποιον ιό

Περάσατε κρυολόγημα; Καθαρίστε αμέσως αυτά τα 5 αντικείμενα στο σπίτι