Aν και ο κορωνοϊός συνεχίζει να απασχολεί τους υγειονομικούς φορείς με τις νεότερες παραλλαγές του, όπως η υποπαραλλαγή Eris, κάποιες πτυχές της πανδημίας εξακολουθούν να ταλαιπωρούν αρκετούς ασθενείς και μάλιστα αθόρυβα. Ο λόγος για το σύνδρομο Long Covid ή αλλιώς μακρά COVID, το μυστήριο της οποίας ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως από τους επιστήμονες.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση, όπως η κόπωση και αναπνευστικά, καρδιαγγειακά ή νευρολογικά συμπτώματα. Επειδή αυτές οι εκδηλώσεις όμως θα μπορούσαν να ευθύνονται και σε άλλες καταστάσεις υγείας, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, θα μπορούσαν να έχουν κάποια μορφή μακροχρόνιας COVID.

Σύμφωνα με την εξήγηση των ερευνητών του Πανεπιστημίου Northwestern, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η πανδημία το 2020, εκατομμύρια Αμερικανοί εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2 -που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19- δεν ήταν όμως ακόμα σε θέση να εξάγουν επίσημη διάγνωση λόγω της έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων. Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί από αυτούς τους μη επίσημα καταμετρημένους ασθενείς με COVID-19 ανέπτυξαν ένα μετα-ιικό σύνδρομο με συμπτώματα που έμοιαζαν πολύ με εκείνα του Long Covid. Αυτή η τελευταία έρευνα, μια μικρή μελέτη που επικεντρώνεται στις ανοσολογικές αντιδράσεις αυτής της ομάδας ατόμων, δείχνει ότι το 41% είχε ενδείξεις έκθεσης στον SARS-CoV-2.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο  Neurology, συμμετείχαν 29 άτομα με μετα-ιικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών συμπτωμάτων όπως προβλήματα μνήμης και σκέψης, πονοκέφαλο και κόπωση – χωρίς θετική διάγνωση της λοίμωξης COVID-19. Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες αντιστοιχήθηκαν με 32 άτομα παρόμοιας ηλικίας που είχαν διαγνωστεί με Long Covid και οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Επιπλέον, και οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν με 18 άτομα χωρίς γνωστή έκθεση στον κορωνοϊό που δεν εμφάνιζαν κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Κάθε άτομο εξετάστηκε για αντισώματα που συνδέονται με δύο διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών που εμφανίζουν ανοσολογική απόκριση και υποδηλώνει προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό: την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου και την πρωτεΐνη ακίδα. Μεταξύ των 29 ατόμων που εξετάστηκαν με μετα-ιικό σύνδρομο, 12 (41%) εμφάνισαν ανοσολογικές αποκρίσεις που συνάδουν με προηγούμενη έκθεση στον ιό και είναι παρόμοιες με την ομάδα Long Covid. Άλλα τρία τέταρτα των ατόμων εμφάνισαν αποκρίσεις έναντι της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου, ενώ τα μισά είχαν αποκρίσεις έναντι της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτή η ομάδα είχε επίσης παρόμοια συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα με Long Covid, καθώς και παρόμοια αποτελέσματα στα τεστ δεξιοτήτων της σκέψης.

«Δεδομένου ότι οι περισσότερες κλινικές μακράς COVID δέχονται μόνο ασθενείς με θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης, αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πανομοιότυπα συμπτώματα μένουν χωρίς εξειδικευμένη φροντίδα και αποκλείονται από τις ερευνητικές μελέτες για το συγκεκριμένο σύνδρομο» παρατηρεί ο συγγραφέας της μελέτης δρ Igor J. Koralnik, του Πανεπιστημιακού κέντρου Northwestern Medicine Comprehensive COVID-19 στο Σικάγο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι εκατομμύρια Αμερικανοί με μετα-ιικό σύνδρομο μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 στην αρχή της πανδημίας και αξίζουν την ίδια πρόσβαση σε περίθαλψη και ένταξη σε ερευνητικές μελέτες με τα άτομα με επιβεβαιωμένη διάγνωση κορωνοϊού» συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή περιορίστηκε από τον μικρό αριθμό ατόμων που εξετάστηκαν με μετα-ιικό σύνδρομο. Επιπλέον, ορισμένοι συμμετέχοντες ενδέχεται να έχουν εξεταστεί θετικά για ανοσολογικές αποκρίσεις COVID-19 επειδή τα δείγματα αίματος τους συλλέχθηκαν πιο κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων τους από ό,τι άλλοι.

Διαβάστε επίσης

Επίμονα συμπτώματα: Τι βασανίζει περισσότερο τους ασθενείς με Long Covid

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζουν τα εμβόλια τα συμπτώματα της Long Covid