Sponsored Content 


Ακόμη και σήμερα συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την ακμή με την εφηβεία και τα καλυμμένα με σπυράκια μάγουλα των αγοριών και των κοριτσιών. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο καιρός που η ακμή ήταν αποκλειστικό «προνόμιο» της εφηβείας έχει περάσει προ πολλού.

Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι εμφανίζουν συμπτώματα ακμής αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την περίοδο της εφηβείας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μια στις πέντε γυναίκες βλέπει σπυράκια να εμφανίζονται απειλητικά στο πρόσωπό της μετά τα 20 ή και τις επόμενες δεκαετίες της ζωής της – μετά τα 30 ή ακόμη και τα 40.

Τα συμπτώματα βέβαια δεν είναι ίδια για όλους, είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για εφήβους. Ποικίλουν από έντονες γυαλάδες, κοκκινίλες, μαύρα στίγματα, περιστασιακά σπυράκια ή πιο σοβαρή ακμή που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Όποια περίπτωση και αν αντιμετωπίζουμε και σε όποια ηλικία και αν εκδηλώνεται το πρόβλημα της ακμής, υπάρχουν μερικοί απαράβατοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε αφενός για να μην επιδεινώσουμε το φαινόμενο και αφετέρου για να αποφύγουμε τον τραυματισμό της επιδερμίδας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμα σημάδια.

Αναμφίβολα οφείλουμε να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες και τη θεραπεία που θα μας συστήσει ο δερματολόγος, εφόσον το πρόβλημα της ακμής που αντιμετωπίζουμε είναι έντονο.

Επιπρόσθετα πρέπει να σεβαστούμε την οδηγία να «μην ακουμπάμε το πρόσωπο» – ειδικά με  βρώμικα χέρια και φυσικά να «μην πειράζουμε τα σπυράκια» – μια και πρόκειται για δύο συνήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά το δέρμα με τάση ακμής.

Η στρατηγική κίνηση ωστόσο, που θα προφυλάξει το δέρμα μας, συνίσταται στην επιλογή των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης τα οποία αποτελουν αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δέρματος με τάση ακμής.

Στο μικροβίωμα ο βασικός ύποπτος

Είναι αλήθεια ότι η ακμή αλλάζει άρδην την όψη της επιδερμίδας και πάνω από όλα τη διάθεσή μας. Ο κύριος ένοχος πίσω από το πρόβλημα είναι η υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Εάν μπορούσαμε να δούμε με μικροσκόπιο το δέρμα μας θα βλέπαμε ότι το υγιές δέρμα αποικίζεται από διαφορετικά στελέχη του C. acnes που διαχωρίζονται σε έξι διαφορετικούς φυλότυπους (phylotypes) δηλαδή υποομάδες από μονάδες που μοιράζονται πάνω από 97–98% όμοιου γενετικού κώδικα.

Χάρη σε νέα δεδομένα και εργαστηριακές έρευνες, που εστιάζουν στην ανάλυση του μικροβιώματος του δέρματος με τάση ακμής, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους διαφορετικούς αυτούς φυλότυπους είναι και ο IA1 που υπερπολλαπλασιάζεται ενισχύοντας την εμφάνιση ατελειών στην επιφάνεια του δέρματος. Για να το εξηγήσουμε απλά ο φυλότυπος ΙΑ1 είναι εκείνος που προκαλεί την εμφάνιση ακμής, επομένως αποτελεί την πηγή των ατελειών του δέρματος.

Με απλά λόγια αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι στο υγιές δέρμα ο επιδερμικός φραγμός είναι φυσιολογικός και το μικροβίωμα βρίσκεται σε ισορροπία. Αντιθέτως στο δέρμα με τάση ακμής υπάρχει διαταραχή της κυτταρικής ανανέωσης που σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή σμήγματος οδηγεί σε ανισορροπία του μικροβιώματος. Ειδικότερα στο δέρμα με τάση ακμής το pH είναι αυξημένο. Όταν αυξάνεται η τιμή του διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος και οι πληθυσμοί του C.acnes – ιδιαίτερα του απειλητικού φυλότυπου IA1 -, αυξάνονται. Τα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι για να αντιμετωπίσουμε τις ατέλειες της ακμής πρέπει να δράσουμε στην υπερκερατινοποίηση, στο σμήγμα και στον φυλότυπο του βακτηρίου C.acnes, IA1 στοχεύοντας στον φυλότυπο IA1.

Η ταυτοποίηση των φυλότυπων του C. acnes και ο εντοπισμός του «επικίνδυνου» IA1 έφερε την επανάσταση στην επιστήμη του μικροβιώματος και οδήγησε σε προϊόντα με πιο στοχευμένη δράση στο μικροβίωμα και στο σμήγμα – που μειώνουν τον φυλότυπο ΙΑ1 και δρουν στη σμηγματορρύθμιση.

Τα καινοτόμα προιόντα θα τα βρούμε στη νέα κρέμα EFFACLAR DUO+M και το νέο καθαριστικό προσώπου EFFACLAR GEL της La Roche-Posay. Τα νέα προϊόντα χάρη στην καινοτόμο σύνθεσή τους με το νέο συστατικό PHYLOBIOMA, που βασίζεται στη μελέτη του μικροβιώματος, στοχεύουν στην πηγή των ατελειών του δέρματος: τον φυλότυπο ΙΑ1. Παρέχουν λύσεις τόσο για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του προσώπου όσο και για τη βέλτιστη φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας με τάση ακμής. Τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από εφήβους όσο και από ενήλικες, πάντα με βάση τη σωστή διάγνωση και τη σύσταση του δερματολόγου.

Καινοτομία και αποτελεσματικότητα σε 8 ώρες

Η νέα EFFACLAR DUO+M έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα ενός οκτώ ωρών και προσφέρει τριπλή διορθωτική φροντίδα: μειώνει ατέλειες και μαύρα στίγματα από τη δεύτερη μέρα, επιταχύνει τη μείωση των σημαδιών από ακμή ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις και δρα κατά της υποτροπής.

Το προϊόν είναι κατάλλλο για όλους τους φωτότυπους, είναι δοκιμασμένο ακόμη και σε σοβαρές ατέλειες και ενδείκνυται για χρήση από την ηλικία των δέκα ετών, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο μια λύση σε έφηβα αγόρια και κορίτσια, που υπό την επίδραση των ορμονικών αλλαγών αυτού του αναπτυξιακού σταδίου, βλέπουν τα σπυράκια να φουντώνουν στο πρόσωπό τους και να μειώνουν αισθητά την αυτοπεποίθησή τους.

Παράλληλα η νέα EFFACLAR DUO+M αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ενήλικες με δέρμα με ατέλειες και τάση ακμής. Αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο κατά την πρωινή προετοιμασία κάθε γυναίκας καθώς χάρη στη μη λιπαρή και ενυδατική χωρίς άρωμα συνθεσή της, αποτελεί μια εξαιρετική βάση μακιγιάζ. Επομένως μπορεί να εφαρμοστεί με άνεση το πρωί, αλλά και το βράδυ.

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας την εφαρμόσουμε στο πρόσωπό μας, το βέβαιο είναι ότι θα αποκομίσουμε την ευεργετική δράση της νέας πιο δυνατής σύνθεσής της χάρη στην οποία εξισορροπείται το μικροβίωμα, καταπραΰνεται το δέρμα, επιτυγχάνεται απολέπιση καθώς και μείωση των σημαδιών.

Η EFFACLAR DUO+M προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των ατελειών, εξασφαλίζοντας υψηλή ανοχή, ενώ έχει θέση σε κάθε δερματολογική πρακτική καταπολέμησης της ακμής και αντιμετώπισης των ατελειών του δέρματος. Η νέα πιο δυνατή σύνθεσή της μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της (μονοθεραπεία) με σημαντική αποτελεσματικότητα κατά των φλεγμονωδών στοιχείων που φτάνει το 57% εντός 28 ημέρων χρήσης, είτε σαν συμπληρωματική αγωγή για την ενίσχυση της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς είναι «συμβατή» με όλες τις φαρμακευτικές αγωγές αναφοράς. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τη διακοπή της αγωγής για τη συντήρηση του αποτελέσματος.

Καθαρισμός προσώπου

Το νέο EFFACLAR GEL με το συστατικό PHYLOBIOMA στη σύνθεσή του συμπληρώνει τη νέα EFFACLAR DUO+M της La Roche-Posay. Εξισορροπεί το pH του δερματος με τάση ακμής και έχει αποτελεσματική δράση στις ατέλειες οι οποίες μειώνονται ορατά κατά 38%, καθώς και στο σμήγμα όπου παρατηρείται μείωση της τάξεως του 16%. Επίσης ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος περιποίησης του δέρματος. Με pH 5 και χωρίς σαπούνι είναι κατάλληλο και για το ευαίσθητο δέρμα.

Είναι δε πολύ πρακτικό στη χρήση χάρη στο νέο φιλικό προς το περιβάλλον Refill format (400ml), το οποίο βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 73%.