Αλιεύσαμε μερικές μεθόδους αποτελεσματικών πιέσεων και μαλάξεων που προέρχονται από εναλλακτικές πρακτικές όπως αυτές της ρεφλεξολογίας και την αρχαίας κινεζικής ιατρικής με σκοπό να σας προτείνουμε μερικές μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές που εφαρμόζονταν π.χ.  από τους κατοίκους του Θιβέτ στην αρχαιότητα οι οποίοι ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, με στόχο να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Η παλιά αυτή πρακτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις ανακούφισης από την κεφαλαλγία.

Οι πρακτικές των πιέσεων είναι εύκολες και θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και μόνοι σας από το σπίτι σας, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ, όπως παρακάτω.

Μασάζ ανάμεσα στα φρύδια

Ασκώντας σταθερή πίεση στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών σας και πάνω από την περιοχή της μύτης για μερικά λεπτά, ο πόνος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί. Η πίεση σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη δυσπεψία και την κόπωση των ματιών.

Μασάζ στους κροτάφους

Σε αυτή την περίπτωση, τα δάχτυλα είναι το βασικό εργαλείο πίεσης. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες ή τις άκρες του δείκτη σας, μπορείτε να ασκήσετε σταθερή πίεση στους κροτάφους σας. Δοκιμάστε να κινήσετε τα δάχτυλά σας με μικρές κυκλικές κινήσεις μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Μασάζ στον αυχένα 

Έχοντας σαν οδηγό και πάλι τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε να πιέσετε το πίσω μέρος του λαιμού σας με την άκρη του δείκτη σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να ανακουφίσετε τόσο τον πονοκέφαλο όσο και την ημικρανία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η άμεση ανακούφιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή σφίγγουν όταν αγχώνεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος και στην περιοχή του κεφαλιού.

Μασάζ ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού

Υπάρχουν πολλά μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα κι αν ανατομικά δε συνορεύουν. Με βάση αυτή τη λογική, η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού θα μπορούσε να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία το ίδιο γρήγορα με την πίεση που θα ασκήσετε σε ένα σημείο του κεφαλιού σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πονοκέφαλος: Ποιοι ταλαιπωρούνται ακόμη και τις μισές μέρες του μήνα

Πονοκέφαλος: Η δραστηριότητα που αποτελεί αναπάντεχο φυσικό αναλγητικό