Πράγματι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί Hope Ricciotti καιToni Golen, οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι πολλοί και περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία και τα γονίδια, δηλαδή πράγματα που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία των οστών μας. Σε αυτά περιλαμβάνεται αρχικά η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Η τακτική άσκηση μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην ενδυνάμωση των οστών ή στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα οστά μας, όπως τα άλματα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις με βάρη, μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα των οστών ώστε αυτά να παράγουν πρωτεΐνες που ενισχύουν την αντοχή των οστών.

Στην περίπτωση των παιδιών, μάλιστα, τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την οστική πυκνότητα. Παρόλο που οι ενήλικες δεν απολαμβάνουν στον ίδιο βαθμό με τα παιδιά αυτά τα οφέλη, η άσκηση είναι δυνατό να μετριάσει τις επιπτώσεις στα οστά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δύναμης που, σε άλλη περίπτωση, είναι πιθανό να χαθεί.

Ένας ακόμα τρόπος προστασίας της υγείας των οστών είναι ο περιορισμός των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Αν, τέλος, έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν κάποια από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε βλάπτει την υγεία των οστών σας.

Δείτε επίσης

Τρεις αποτελεσματικοί τρόποι για δυνατά οστά χωρίς οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση: Οι 4 «σωματοφύλακες» για την καλή υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση: Ανακαλύψτε αν κινδυνεύετε από κάταγμα στα επόμενα 10 χρόνια