Κάθε στάση ύπνου – μπρούμυτα, ανάσκελα, στο πλάι – έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι όλες εξίσου ευεργετικές για τη μέση και τον αυχένα, αλλά και για τα κουρασμένα πόδια, το ροχαλητό ή τη βαρυστομαχιά. Ενημερωθείτε λοιπόν για τα υπέρ και τα κατά κάθε στάσης και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές.

Ανάσκελα
Είναι κατάλληλη στάση εάν έχετε ενοχλήσεις στον αυχένα, αρκεί να τοποθετήσετε σωστά το μαξιλάρι έτσι ώστε ο αυχένας να παραμένει σε ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη.

Συνιστάται σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, εφόσον έχετε βάλει 1-2 μαξιλάρια για να ανασηκωθεί η πλάτη σας, κατά 20-40 (μοίρες) σε σχέση με το στρώμα.

Ανακουφίζει από τον πόνο της μέσης, αρκεί να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας και μια καθώς και μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τη μέση σας, ώστε να διατηρείται η σπονδυλική στήλη σε ευθεία.

Ξεκουράζει τα πιασμένα από την ορθοστασία πόδια, αρκεί να βάλετε 1-2 μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας, ώστε να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.

Συνιστάται αν έχετε βαρυστομαχιά αρκεί να είναι ανασηκωμένος ο κορμός σας με δυο μαξιλάρια, ώστε να αποφευχθεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (το «ανέβασμα» του φαγητού προς τον οισοφάγο). Αποφύγετέ την όμως αν έχετε πιει πολύ αλκοόλ επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος εισρόφησης (τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν ως το στόμα και μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες).

Αποφύγετε αυτή τη στάση ύπνου εάν ροχαλίζετε, επειδή επιτείνει το ροχαλητό. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι σε αυτή τη στάση ύπνου αυξάνονται τα περιστατικά άπνοιας σε όσους έχουν πρόβλημα άπνοιας κατά τον ύπνο (στιγμιαία διακοπή της αναπνοής).

Μπρούμυτα
Δεν θεωρείται απαγορευτική στάση για τη μέση, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να βάλετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας, ούτως ώστε η σπονδυλική στήλη να ευθυγραμμιστεί. Διαφορετικά η μέση σας μπορεί να πονέσει.

Αποφύγετέ την αν έχετε πρόβλημα στον αυχένα επειδή οι μύες του αυχένα παραμένουν σε υπερέκταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταπονούνται.

Δεν είναι κατάλληλη επιλογή σε περίπτωση που έχετε φάει βαριά επειδή πιέζεται το στομάχι.

Δεν συστήνεται σε όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα (βαλβιδοπάθεια, πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο). Ο λόγος είναι ότι πιέζεται ο θώρακας και το στομάχι, γεγονός που προκαλεί δυσφορία και δυσκολεύει την αναπνοή.

Στο πλάι
Συστήνεται σε όσους ροχαλίζουν, επειδή σ’ αυτή τη θέση διευκολύνεται η αναπνοή και σταματά το ροχαλητό.

Θεωρείται καλή στάση για την μέση και γίνεται ακόμη καλύτερη αν βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας ώστε η σπονδυλική σας στήλη να παραμένει σε ευθεία.

Συνιστάται σε περίπτωση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μπορείτε να ξαπλώνετε είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερή πλευρά, αν και η δεξιά πλευρά θεωρείται προτιμότερη, επειδή δεν «πιέζεται» η καρδιά.

Προσέξτε τον αυχένα σας ο οποίος μπορεί να επιβαρυνθεί αν δεν είναι στην ίδια ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Γι’ αυτό φουσκώστε κατάλληλα το μαξιλάρι σας. Εάν πάλι έχετε πρόβλημα στα γόνατά σας (χονδροπάθεια επιγονατίδας), τότε αποφύγετε να κοιμάστε στο πλάι με τα πόδια πολύ λυγισμένα. Κρατήστε τα πιο ανοιχτά (σε αμβλεία γωνία).

Σηκωθείτε αργά
Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι γυρίστε στο πλάι, στηρίξτε τα χέρια σας στο στρώμα και ανασηκώστε τον κορμό σας. Παράλληλα κατεβάστε αργά τα πόδια σας από το κρεβάτι. Από αυτή την καθιστή θέση δώστε μια ώθηση με τα χέρια σας και σηκωθείτε χωρίς βιασύνη. Έτσι αποφεύγετε τυχόν τραβήγματα στη μέση ή ακόμη και μια ξαφνική ζάλη.