Οι υγιείς ενήλικες που κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συνήθεις τραυματισμούς που σχετίζονται με την άσκηση, όπως διαστρέμματα, θλάσεις, αλλά και κατάγματα, και ατυχήματα υποστηρίζει μελέτη που έγινε σε στρατιώτες των ΗΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, λοιπόν, για 7.576 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις του Στρατού, οι στρατιώτες που κοιμήθηκαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο μυοσκελετικό τραυματισμό, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν τουλάχιστον ένα οκτάωρο.

«Οι επαρκείς ποσότητες ύπνου, ειδικά μεταξύ των ενεργών αθλητών, όχι μόνο έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις σωματικές επιδόσεις και την υγεία, αλλά μπορεί επίσης τώρα να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη μυοσκελετικών τραυματισμών», επεσήμανε σχετικά ο επικεφαλής της μελέτης. «Με το 42% του προσωπικού του στρατού να αναφέρει κατά μέσο όρο πέντε ώρες ύπνου ή λιγότερο», το να κοιμούνται οι στρατιώτες επαρκώς, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού», προσθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 16% από όσους στρατιώτες είχαν αναφέρει τραυματισμό είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες ή περισσότερο, δηλαδή το προβλεπόμενο για τις ανάγκες τους. Στον αντίποδα το 63% (από αυτούς που υπέστησαν βλάβη) είχε κοιμηθεί περί τις 6 ώρες.

Οι αιτίες τραυματισμού είναι ευρείες και μπορεί να περιλαμβάνουν άσκηση υψηλής έντασης, εργασία που απαιτεί σωματική εργασία ή πάρα πολλές ώρες πληκτρολόγησης σε έναν υπολογιστή για εκείνους τους στρατιώτες που έκαναν δουλειά γραφείου.

Η εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, είναι μάλλον ευκολονόητη. Ο λίγος ύπνος οδηγεί σε μειωμένη εγρήγορση και προσοχή, κάτι που κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να τραυματιστούν, ενώ ταυτόχρονα, η απώλεια ύπνου προκαλεί κυτταρική βλάβη σε πολλά όργανα.

Γενικώς, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο υγιείς και εκτελούν καλύτερα το καθημερινό τους πρόγραμμα αν κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών. Οι λιγότερες ώρες και δη οι κάτω από 6 εγκυμονούν κινδύνους.