Η γήρανση του εγκεφάλου είναι μια φυσιολογική διαδικασία η οποία όμως επιταχύνεται και επιδεινώνεται σε όσους πάσχουν από άνοια.

Υπάρχουν πολλά είδη άνοιας με την νόσο Αλτσχάιμερ να αποτελεί ένα από αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας. Για να διαγνωστεί κάποιος με άνοια θα πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία συμπτώματα και να είναι τόσο σοβαρά που να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Απώλεια μνήμης. Πρόκειται για σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας. Ένα άτομο με άνοια δυσκολεύεται να ανακαλέσει πρόσφατες πληροφορίες όπως ημερομηνίες, γεγονότα ή νέες πληροφορίες.

Ενδεχομένως να βασίζονται σε φίλους και οικεία πρόσωπα για να παρακολουθεί τα πράγματα της καθημερινότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε πράγματα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά συνήθως τα ανακαλούμε αργότερα, εφόσον δεν υπάρχει άνοια.

Δυσκολία στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων. Ένα άτομο με άνοια συχνά δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα πλάνο, όπως μια συνταγή όταν μαγειρεύει ή οδηγίες όταν οδηγεί. Επίσης μπορεί να δυσκολεύεται στην επίλυση προβλημάτων όπως όταν προσθέτει αριθμούς.

Δυσκολία με οικείες δουλειές. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει συνηθισμένες δουλειές όπως να λειτουργήσει τον υπολογιστή, να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι ή να μεταβεί σε μια γνωστή τοποθεσία.

Σύγχυση ως προς τον χρόνο και τον τόπο. Οι άνθρωποι με  άνοια χάνουν την έννοια του χρόνου που περνάει, ενώ μπορεί να ξεχνούν που βρίσκονται σε μια δεδομένη στιγμή.

Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών πληροφοριών. Οι πάσχοντες από άνοια δυσκολεύονται να διαβάσουν, να εκτιμήσουν αποστάσεις ή να ξεχωρίσουν χρώματα.

Προβλήματα ομιλίας ή γραφής. Ένας άνθρωπος με άνοια μπορεί να ξεχνάει τι έλεγε σε μια συζήτηση, να δυσκολεύεται να μπει σε μια συζήτηση, ενώ ο γραφικός του χαρακτήρας αλλά και η εκφορά του λόγου του μπορεί να επιδεινώνονται.

Ξεχνούν την τοποθεσία των αντικειμένων. Συχνά τα άτομα με άνοια δεν θυμούνται που άφησαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως χρήματα, κλειδιά, έγγραφα ή το τηλεκοντρόλ και μπορεί να κατηγορήσουν τους άλλους για κλοπή.

Θολή κρίση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει τι είναι δίκαιο και λογικό. Ενδέχεται επίσης να αμελεί την υγιεινή και το παρουσιαστικό του.

Κοινωνική απομόνωση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί να μην ενδιαφέρεται πια για κοινωνικές επαφές με άλλους ανθρώπους είτε στο σπίτι είτε στην εργασία.

Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη διάθεση. Οι ασθενείς με άνοια μπορεί να έχουν εναλλαγές της διάθεσής τους ή της προσωπικότητάς τους λόγου χάρη, να γίνονται ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Εάν βιώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή τα παρατηρείτε σε αγαπημένα σας πρόσωπα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν «χάνουμε» το μυαλό μας καθώς μεγαλώνουμε, παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι το γήρας αποδυναμώνει το νου, γι’ αυτό και τυχόν σημάδια αντιληπτικής επιδείνωσης ενδέχεται να υποκρύπτουν άνοια και θα πρέπει να διερευνηθούν.