Πολλές φορές όταν νιώθουμε κούραση ή εκνευρισμό καταφεύγουμε στην κατανάλωση ενός γλυκίσματος για να νιώσουμε καλύτερα και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Η αλήθεια είναι ότι το κόλπο πετυχαίνει σχεδόν πάντα.

Αυτό που παραβλέπουμε όμως είναι το τι συμβαίνει λίγο μετά το γλυκό, παγωτό ή σοκολατίνα που φάγαμε. Μήπως λίγο αργότερα νιώθουμε και πάλι κουρασμένοι και «άδειοι» από ενέργεια; Διόλου απίθανο και για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου υπάρχει μια εξήγηση.

Τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ., γλυκά, άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα) οδηγούν σε γρήγορη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και σε άμεση τόνωση της ενεργητικότητας εξηγούν οι ειδικοί.

Ωστόσο στη συνεχεία το σάκχαρο μειώνεται εξίσου απότομα, γεγονός που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και πνευματική κούραση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το σκόπελο; Για να αποφύγουμε τα σκαμπανεβάσματα της ενεργητικότητας αλλά και της διάθεσης καλό είναι να προτιμάμε τα τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες π.χ. ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Όσο για τα γλυκά δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αρκεί να τα επιλέγουμε έξυπνα. Η μαύρη σοκολάτα λόγου χάρη με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70% ίσως αποτελεί μια προτιμότερη επιλογή, μια και η κατανάλωσή της έχει συσχετιστεί με την αύξηση της σεροτονίνης και ενδεχομένως με τη βελτίωση της διάθεσης.