Το σώμα μας παράγει ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν ή να επιταχύνουν τη γήρανση.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την κορτιζόλη, η οποία ενεργοποιεί την προγραμματισμένη γήρανση αυξάνοντας την ταχύτητα φθοράς των οργάνων.

Η κορτιζόλη είναι μία από τις κυριότερες ορμόνες του στρες. Εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, δυο αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Όταν βρίσκεστε σε κίνδυνο τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη, που μας κρατά σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει πολύ πιο συχνά καταστάσεις στρες που δεν σχετίζονται τόσο με κάποια απειλή για τη ζωή του, όσο με επαγγελματικούς και κοινωνικούς «κινδύνους» ή με προσωπικά προβλήματα. Αυτό το χρόνιο ή κοινωνικό στρες μπορεί να επηρεάσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιθέτως, η καθημερινή φυσική άσκηση, που βοηθά στην έκκριση ουσιών όπως η ιρισίνη, φρενάρει τη γήρανση. Επιπλέον η ιρισίνη φαίνεται ότι συνδέεται με την μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ λιπώδη ιστό. Ο τελευταίος – που αφθονεί στα μωρά αλλά εντοπίζεται και στους ενήλικες – εμπλέκεται στη θερμογένεση, επομένως και στην καύση θερμίδων.

Η ιρισίνη εκκρίνεται από το μυϊκό ιστό και όχι από το λιπώδη. Τα δε επίπεδα της αυξάνονται με την άσκηση. Ίσως αυτή να είναι ο λόγος που όσοι αθλούνται συστηματικά μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την όρεξή τους, ενώ διατηρούν και την νεανικότητά τους!

Επομένως η δυνατότητα είτε να παραμένουμε νέοι, είτε να γερνάμε όλο και πιο γρήγορα ενυπάρχει μέσα μας.

Κοιτάξτε γύρω σας. Θα δείτε άτομα που στην ίδια ηλικία με σας μοιάζουν νεότεροι ή πολύ μεγαλύτεροι.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη