Πολύ νωρίτερα από τους ακριβούς ορούς, τις κρέμες και τα φάρμακα -πριν και από τα γιατροσόφια των «παλιών»-, η φύση και τα προϊόντα της αποτέλεσαν τα μόνα «όπλα» για τη φροντίδα του σώματος και της υγείας. Οι θεραπείες της αρχαίας ιατρικής αλλά και κοσμητολογίας -ας μας επιτραπεί ο αναχρονισμός- που έφτασαν ατόφιες ή παραλλαγμένες στις ημέρες μας, έγιναν ανάρπαστες και απέκτησαν επιστημονικά ερείσματα.

Θα ήταν ατελείωτη μια λίστα με τα εξόχως ωφέλιμα για τον άνθρωπο τρόφιμα, όπως τα ανέδειξαν πλήθος μελετών. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε πέντε προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα -ή πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν- και εγγυώνται σώμα και δέρμα που σφύζουν από υγεία.

1. Μηλόξυδο

Ουσιαστικός σύμμαχος τη καλής υγείας και εμφάνισης, το μηλόξυδο συμβάλλει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας επιπλέον προστασία χάρη στις αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία ονυχομυκητιάσεων και την απαλλαγή από ψείρες ή μυρμηγκιές μεταξύ άλλων -χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να επιλέγεται αντί του ιατρού ή του φαρμακοποιού.

Μια ακόμα χρήση του, αμφιλεγόμενη εντούτοις, αφορά τη θεραπεία δερματοπαθειών όπως η ξηροδερμία και η ατοπική δερματίτιδα. Καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα σχετίζονται με μειωμένο pH της επιδερμίδας, το οποίο επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα το όξινο μηλόξυδο. Σύμφωνα όμως με μια μελέτη σε 22 άτομα που εφάρμοζαν αραιωμένο μηλόξυδο στις βλάβες του εκζέματος, όχι μόνο δεν είδαν βελτίωση αλλά προκάλεσαν έντονο ερεθισμό στο δέρμα.

2. Θαλασσινό αλάτι

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που δεν ανευρίσκονται εύκολα στα τρόφιμα, το θαλασσινό αλάτι συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού χάρη στο νάτριο και κάλιο που περιέχει, αποτρέποντας την αφυδάτωση και τον μεγαλύτερο κατ’ επέκταση κίνδυνο για κράμπες, κόπωση και ζάλη. Σε συνδυασμό με νερό, αποτελεί ένα πασίγνωστο γιατροσόφι για ανακούφιση από τον πονόλαιμο (αλλά και ασπίδα από τον κορωνοϊό). Επιπλέον, το αλάτι βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Όπως στο μηλόξυδο, στο θαλασσινό αλάτι έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες υπέρ του δέρματος, με το Εθνικό Ίδρυμα Εκζέματος των ΗΠΑ να συστήνει προσθήκη μιας κούπας αλατιού στην μπανιέρα για ανακούφιση από τα συμπτώματα της ατοπικής νόσου. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι συγκεκριμένα αλατόλουτρα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, αν δηλαδή ωφελεί το λουτρό σε θαλασσινό νερό ή σε νερό της βρύσης με προσθήκη αλατιού.

3. Καφές

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β3 και αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τη φλεγμονή. Σύμφωνα με μελέτες, η συχνή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νόσος Πάρκινσον και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Ωστόσο, το κατακάθι του καφέ μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας ομορφιάς και να αναμειχθεί με ελαιόλαδο προς παρασκευή καταπραϋντικής μάσκας προσώπου ή scrub.

4. Αγγούρι

Όλοι και όλες θυμούνται τις φλούδες αγγουριού στην πλάτη για να «τραβήξει τη ζέστη» του εγκαύματος, ή τις απλωμένες ροδέλες στο πρόσωπο για την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Πράγματι, το αγγούρι είναι πολύτιμο θησαυρός για το δέρμα, συμβάλλοντας επιπλέον στον έλεγχο του οιδήματος, στη μείωση των ρυτίδων στα μάτια και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο The Journal of Aging Research & Lifestyle, το αγγούρι χάρη στα φυτοχημικά του μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων και να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκτός από τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και τα πεπτικά του οφέλη, το αγγούρι θωρακίζει τα κύτταρα ώστε να διατηρούν την ενυδάτωσή τους και να λειτουργούν καλύτερα, επιβραδύνοντας επιπρόσθετα τις σχετιζόμενες με την ηλικία τις κυτταρικές αλλοιώσεις.

5. Μέλι

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, καταπραΰνει τους βλεννογόνους και ανακουφίζει από τις διαταραχές του πεπτικού. Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και, συνδυαστικά με λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα, σχηματίζει ένα απαλό απολεπιστικό. Κάποια ακόμα μικροθρεπτικά του που το αναγάγουν σε χρυσό για την υγεία, είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Επιπλέον, είναι είναι πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο). Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ άλλων το μέλι έχει και αντιβηχικές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης: 

Η σούπερ διατροφή για υγιές και νεανικό δέρμα

Τα φρούτα που ομορφαίνουν το δέρμα και ρίχνουν την πίεση

Το μυστικό για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε υγιές βάρος