Οι θεωρίες για τα αίτια ενός αυτοάνοσου μπορεί να είναι, εκτός από τα γονίδια, το περιβάλλον, η υπερβολική υγιεινή ενώ οι επιστήμονες έχουν ρίξει φως στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει επίσης συνδεθεί  τα τελευταία χρόνια με χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές παθήσεις και αυτοάνοσα, ανέφερε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα Δέσποινα Μαρσέλου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πρώτη Vegan Ιατρική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την “A promise to animals”.

Πιο επίφοβα για εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων είναι τα άτομα που παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από τη δυτικοευρωπαϊκή διατροφή (επεξεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών παραγόντων λιγότερες φυτικές ίνες) ενώ η κετογονική διατροφή, μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιείται ευρέως για απώλεια βάρους, ρύθμιση διαβήτη και αυτοάνοσα, σύμφωνα με τελευταία επισκόπηση δημιουργεί αρνητικές αλλαγές στην ταξινόμηση και τον πλούτο των εντερικών μικροβίων.

Photo: Shutterstock

Οι φλεγμονώδεις ασθένειες, ανέφερε, μπορεί να πυροδοτήσουν τον καρκίνο, τον εκφυλισμό και την αυτοανοσία και συνδέονται στενά με το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο γι’ αυτό και ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό ο ασθενής να αντιμετωπίζεται σφαιρικά.

Η διατροφή που φυσικά φαίνεται να υπερισχύει σε αντιφλεγμονώδη δράση είναι η κατά βάση φυτοφαγική αφού οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά και η πληθώρα φυτικών ινών μειώνουν το ρίσκο για οξειδωτικό στρες, υποστηρίζουν το εντερικό μικροβιώμα και κατευνάζουν τη φλεγμονή. Υπενθυμίζεται ότι από τις διατροφικές συνήθειες 20.000 ανδρών και γυναικών που κατοικούν στις μπλε ζώνες, ήταν οι φυτοφαγικές τροφές που επέφεραν οφέλη στην υγεία και όχι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή συνδυαστικά με νηστειοθεραπεία είναι ιδιαίτερα βοηθητική για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σε ότι αφορά την πολλαπλή σκλήρυνση, το πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει ο νευρολόγος Jelinek «Ξεπερνώντας την Πολλαπλή Σκλήρυνση» δείχνει ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και γαλακτοκομικών εμφανίζουν την ισχυρότερη συσχέτιση με την εξέλιξη της αναπηρίας, αναφέρει η κ. Μαρσέλου.

Υπάρχουν case studies όπου ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπήκαν σε ύφεση ή και διέκοψαν την φαρμακευτική αγωγή με ειδικό πρωτόκολλο φυτοφαγίας συντονισμένο από την Δ. Μαρσέλου, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στο έγκριτο περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine με την συμμετοχή της Shireen Kassam, ιατρού και επίτιμης λέκτορος του Kings College.

Σύμφωνα με την κ. Μαρσέλου, η δημοσίευση θα είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι ακόμα και σε μια απλή ευερεθιστότητα του εντέρου η σύσταση είναι αποφυγή φυτικών ινών, ενώ ουσιαστικά η ποικιλία φυτικών ινών είναι αυτή που θα προάγει την καλή εντερική υγεία καταπολεμώντας την φλεγμονή και υποστηρίζοντας τα εντερικά βακτήρια.

Η ίδια δηλώνει «Nιώθω την ευθύνη και χρέος να επιλέγω και να αναδεικνύω όσες έρευνες προωθούν την βιωσιμότητα του πλανήτη και την υγεία μας καθώς είναι αλληλένδετα. Ευχαριστούμε την ΜΚΟ A Promise to Animals, την εταιρία κλινικής διατροφής και μεταβολισμού και την Ελληνική Aντικαρκινική Eταιρίa για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία. 

Η Δέσποινα Μαρσέλου

*Η ομιλία με τίτλο «Χρόνια φλεγμονή, φυτοφαγία και αυτοάνοσα: Νέα επιστημονικά δεδομένα και διατροφικές θεραπευτικές προσεγγίσεις» αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της πρώτης Vegan Ιατρικής Ημερίδας που διοργανώθηκε από την “A promise to animals”.

Διαβάστε επίσης:

Να τι τρώνε όσοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη, ουρικό οξύ και υγιές ήπαρ

Χορτοφάγοι ή Κρεατοφάγοι: Ποιοι είναι πιο αδύνατοι και ποιοι πιο εξωστρεφείς