*Γράφει η Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist

Το πως ξυπνάμε το πρωί μπορεί να καθορίσει, εκτός από τη διάθεση της ημέρας, και το πόσο καλά ξεκινά να δουλεύει το σώμα μας καθώς και την καθαρότητα του μυαλού μας.

Μόλις νιώσετε ότι ξυπνάτε ή ακούσετε το ξυπνητήρι, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να επανασυντονιστεί. Νιώστε το σώμα σας, από το κεφάλι έως τις πατούσες. Συνειδητοποιήστε την αναπνοή σας και αναπνεύστε πιο βαθιά, να αρχίσει ολόκληρο το σώμα να οξυγονώνεται και να ξυπνάει. Μπορείτε να κινήσετε τις αρθρώσεις σας ξεκινώντας από τα δάχτυλα, τους καρπούς, τους αστραγάλους, τον αυχένα και σιγά σιγά τεντωθείτε καλά από την κορφή μέχρι τα νύχια – από άκρη σε άκρη.

Το επόμενο βήμα είναι το καλό πλύσιμο των δοντιών και ο καθαρισμός της γλώσσας με ειδικό εργαλείο καθαρισμού ή κουταλάκι από την ανάποδη σαν να κάνουμε scrub στη γλώσσα. Το βήμα αυτό επιβάλλεται ειδικά, εάν έχετε άσπρη γλώσσα το πρωί, εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε γαλακτοκομικά.

Photo: iStock

Κάντε στοματικές πλύσεις με φυτικό λάδι (π.χ. σησαμέλαιο, ελαιόλαδο) (3 λεπτά αναδεύουμε στο στόμα, το αφαιρούμε και ξεπλένουμε το στόμα) με σκοπό να αποβληθούν οι βραδινές τοξίνες από το στόμα.

Πιείτε νερό με ¼ χυμό λεμόνι για τον καθαρισμό και την ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος. Αν δεν το αντέχετε, πιείτε εναλλακτικά αφέψημα με τζίντζερ ή πράσινο τσάι, λεμόνι και μέλι στη μύτη του κουταλιού.

Βάλτε στο πλάνο σας μερικές ασκήσεις ή γιόγκα ή χορό για 15-30 λεπτά έτσι ώστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με καλή διάθεση και ζωντάνια ενώ ταυτόχρονα γυμνάζετε το σώμα και ξυπνάτε το μεταβολισμό σας.

Photo: iStock

Μπορείτε να βάλετε μουσική και να τραγουδήσετε όσο ετοιμάζεστε για την ημέρα σας. Βοηθά να αποβάλετε όποιο πρωινό άγχος ή δυσάρεστο συναίσθημα και να έρθετε σε χαλαρή εγρήγορση (αφού ζεστάνετε λίγο τη φωνή σας που είναι αχρησιμοποίητη από τον ύπνο).

Για το πρωινό επιλέξτε ένα φρέσκο ανάμικτο φρουτοχυμό γεμάτο βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με φρεσκάδα, κάντε ένα αναζωογονητικό ντους με φυτικό σφουγγάρι, για τον καθαρισμό του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα και τις βραδινές τοξίνες, την ενεργοποίηση του λεμφικού,  του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος.

Μετά το ντους μπορείτε να κάνετε επάλειψη του σώματος με φυσικό λάδι ή κρέμα εμπλουτισμένα με όποιο αιθέριο έλαιο σας φτιάχνει τη μέρα για την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Εάν θέλετε κανονικό πρωινό γεύμα επιλέξτε καλής ποιότητας πρωτεΐνες (δηλαδή όχι επεξεργασμένες όπως αλλαντικά), υδατάνθρακες με άφθονές φυτικές ίνες (που σημαίνει ότι εξαιρείται το λευκό αλεύρι και τα επεξεργασμένα γλυκαντικά), λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Ιδανικά ένα καλό αλλά όχι βαρύ πρωινό θα σας δώσει ενέργεια για αρκετές ώρες.

Εάν έχετε το χρόνο ή είναι η εργασία σας κοντά, ένα περπάτημα μετά το πρωινό είναι υπέροχο για την υγεία σας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

Να έχετε μία όμορφη μέρα!

 

Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist