Διανύουμε την πιο ζεστή περίοδο του έτους, με τις καλοκαιρινές μας ημέρες να γεμίζουν με ήλιο, θάλασσα, βουτιές και ανέμελες στιγμές στην άμμο. Αυτή η εικόνα είναι απόλυτα συνυφασμένη με το καλοκαίρι: Καθένας από εμάς, με ένα μαγιό, καθισμένος πλάι στο κύμα, σε μια ήσυχη παραλία. Κι ενώ αυτή η εικόνα φαντάζει ειδυλλιακή, ενέχει τους δικούς της κινδύνους, από τους οποίους καλούμαστε να προστατευθούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τίποτα να χαλάσει την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών.

Ένας από αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους κρύβεται στο βρεγμένο μαγιό, με το οποίο τείνουμε συχνά να παραμένουμε για πολλές ώρες. Σίγουρα, όλοι έχουμε ακούσει ότι καλό είναι να μην παραμένουμε για πολλή ώρα με τα βρεγμένα και να φοράμε στεγνά ρούχα όταν οι βουτιές τελειώνουν. Ο συνδυασμός στενών συνθετικών υφασμάτων, υγρασίας και βακτηρίων γύρω από τη βουβωνική χώρα συνθέτει ένα ιδανικό περιβάλλον για την πρόκληση κάποιου εξανθήματος ή μόλυνσης.

Η Jennifer Wu, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, παρατηρεί ότι πράγματι είναι αρκετά περισσότεροι οι άνθρωποι που προσέρχονται σε νοσοκομειακές μονάδες με κολπικές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συγκριτικά με τις άλλες εποχές του χρόνου.

Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πόσο επικίνδυνη είναι τελικά αυτή η πρακτική. Οι ειδικοί έχουν, όμως, ορισμένα αξιοσημείωτα επιχειρήματα, που ενισχύουν την άποψη ότι ενέχονται κίνδυνοι για την υγεία, εξηγούν κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχείτε και παρέχουν έξυπνες συμβουλές για να προστατευθείτε:

Δύο βασικοί κίνδυνοι για την υγεία από το βρεγμένο μαγιό

1. Κολπική λοίμωξη

Τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστές, σκοτεινές, υγρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου. Το να φοράτε ένα βρεγμένο μαγιό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται στην περιοχή περισσότερη υγρασία, η οποία προάγει την πιθανότητα κολπικών λοιμώξεων, σύμφωνα με την δρ. Wu. Οι λοιμώξεις αυτές τυπικά χαρακτηρίζονται από αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, ενώ είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε κολπικό κνησμό ή ερεθισμό, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή συχνοουρία, επισημαίνει η Mayo Clinic.

«Τα στενά, βρεγμένα ρούχα και οι συνθετικές ίνες που δεν αναπνέουν μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο pH του κόλπου», εξηγεί η δρ. Wu. Οι αλλαγές αυτές διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση.

2. Ερεθισμός του δέρματος

Εκτός από τις λοιμώξεις, η επαναλαμβανόμενη τριβή του δέρματος με το ύφασμα του μαγιό, σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Ο ερεθισμός αυτός τείνει να εμφανίζεται κατά κανόνα στο εσωτερικό των μηρών ή του αιδοίου, διευκρινίζει η δρ. Wu.

Το ερεθισμένο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση καψίματος, ερυθρά σημάδια ή να πάρει τη μορφή εγκαύματος.

Πώς θα αποφύγετε τους κινδύνους 

Σίγουρα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από τις δυνητικές συνέπειες του βρεγμένου μαγιό είναι να το αφαιρέσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και να φορέσετε στεγνά και καθαρά ρούχα. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς οι περισσότεροι μπαίνουν αρκετές φορές στη θάλασσα ή την πισίνα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ή εξανθήματος από ένα βρεγμένο μαγιό:

1. Φορέστε σωστό μαγιό

Φροντίστε το μαγιό σας να μην είναι ούτε πολύ στενό, αλλά ούτε και πολύ φαρδύ, συνιστά η δρ. Wu. Ένα μαγιό που εφαρμόζει σωστά θα παγιδεύσει λιγότερη υγρασία και θα προκαλέσει λιγότερη τριβή.

2. Να στεγνώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν βρίσκεστε εκτός νερού

Σκουπιστείτε καλά καθώς βγαίνετε από το νερό. Ένα πιο στεγνό μαγιό θα παγιδεύσει λιγότερη υγρασία σε σύγκριση με ένα βρεγμένο. Αποφύγετε, επιπλέον, να φορέσετε ρούχα πάνω από το βρεγμένο μαγιό, καθώς αυτό θα κάνει την υγρασία να κολλήσει στο σώμα σας για περισσότερη ώρα.

Τέλος, η δρ. Wu τονίζει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά για τους κινδύνους του βρεγμένου μαγιό, επηρεάζοντας αρνητικά τις διακοπές σας. Σύμφωνα με την ίδια, το μυστικό είναι να κάνετε σωστή διαχείριση, επιλέγοντας το κατάλληλο μαγιό και αφαιρώντας το περιττό νερό από πάνω σας με κάθε ευκαιρία.

Διαβάστε ακόμη:

Δέρμα: Οι καλοκαιρινοί εχθροί του – Κανόνες προστασίας και προϊόντα προς αποφυγή

Καύσωνας: Τρώμε «έξυπνα» για να μην αφυδατωθούμε – Ο ειδικός συμβουλεύει

Μελαγχολείτε και το καλοκαίρι; 4 tips για μεγαλύτερη ευτυχία κόντρα στη στεναχώρια