Για πολλά χρόνια, η αφαίρεση αμυγδαλών ήταν μια επέμβαση που συσχετιζόταν περισσότερο με την παιδική ηλικία. Τη θεωρία αυτή, όμως, έρχεται να ανατρέψει μια εκτενής έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες ασθενείς με τακτικούς πονόλαιμους, που υποβάλλονται σε αφαίρεση αμυγδαλών, μπορούν να μειώσουν κατά 50% τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν σε διάστημα δύο ετών. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αμυγδαλεκτομή σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω αποδείχθηκε και οικονομικά πιο συμφέρουσα, συγκριτικά με τη λύση των αναλγητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο The Lancet.

Η αφαίρεση αμυγδαλών αποτελεί μια απλή επέμβαση, κατά την οποία αποσπώνται τα δύο κομμάτια λεμφικού ιστού που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του πίσω μέρους του λαιμού. Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, με στόχο να απαλλαγούν από τους πόνους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μία μείωση στην τάση των ενήλικων ασθενών να προσέρχονται για αμυγδαλεκτομή.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των επεμβάσεων αφαίρεσης αμυγδαλών μειώνεται, την ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για αμυγδαλίτιδα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Οι κλινικοί γιατροί μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η αμυγδαλεκτομή είναι αποτελεσματική για όσους υποφέρουν από υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα», τονίζει ο δρ. James O’Hara, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και Σύμβουλος Ωτορινολαρυγγικής Χειρουργικής στο Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν σχεδόν 500 ασθενείς, που εμφάνιζαν είτε πρώιμη αμυγδαλεκτομή είτε είχαν υποβληθεί σε θεραπείες, όπως η λήψη παυσίπονων και αντιβιοτικών. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν επανειλημμένα επεισόδια αμυγδαλίτιδας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από τη μελέτη προέκυψε ότι, όσοι εκ των συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε αφαίρεση αμυγδαλών, αντιμετώπισαν τα μισά επεισόδια αμυγδαλίτιδας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου διάρκειας δύο εβδομάδων μετά την επέμβαση. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η αμυγδαλεκτομή αποτελεί πιο οικονομική λύση τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας, συγκριτικά με άλλες συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους.

Ο δρ. O’Hara σχολίασε σχετικά: «Πλέον ξέρουμε ότι η αφαίρεση αμυγδαλών είναι αποτελεσματική στους ενήλικες, ωστόσο κάθε ασθενής θα πρέπει να σταθμίσει τα πιθανά οφέλη στη μείωση του μακροχρόνιου πονόλαιμου με τον πόνο που θα βιώνει για 14 ημέρες μετά την επέμβαση. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα αιμορραγίας μετά την επέμβαση, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω φροντίδα. Θα είναι χρήσιμο να γίνει επιπλέον έρευνα, με στόχο τη βελτίωση της επέμβασης, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασθενείς».

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφαίρεση αμυγδαλών μπορεί να ωφελήσει αυτή την ομάδα ασθενών, όντας πιο αποτελεσματική συγκριτικά με τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα. Για άλλη μια φορά, η υψηλής ποιότητας έρευνα παρέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πρακτικές και τις θεραπείες υγείας και κοινωνικής φροντίδας», κατέληξε ο καθηγητής Andrew Farmer, Διευθυντής του Προγράμματος Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας του NIHR.

Διαβάστε ακόμη:

Αμυγδαλίτιδα: Να γιατί υποτροπιάζει διαρκώς

Πονόλαιμος: Τρία top ροφήματα που μαλακώνουν το λαιμό

Συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πονόλαιμου