Κάθε χρόνο, η Γιορτή της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γίνεται ιδανική αφορμή να θυμηθούμε κάτι που συχνά μας διαφεύγει· ότι η μαμά δεν είναι υπερήρωας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η μητρότητα δεν μπορεί να δώσει στη γυναίκα «υπερδυνάμεις» που, έστω και αν διαφέρουν από εκείνες των ηρώων της Marvel, θα ενισχύσουν πολλαπλώς τη σωματική και ψυχική της υγεία.

«Οι γυναίκες που βίωσαν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μπορούν κάλλιστα να απολαύσουν μια ζωή με επιπλέον οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου» αναφέρει η γυναικολόγος-μαιευτήρας Δρ Felice Gersh. Από την άλλη, η απόκτηση ενός παιδιού θα φέρει πιθανότατα ένα πρωτόγνωρο αίσθημα πληρότητας, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Ruthie Arbit που ειδικεύεται στη μητρική και παιδική ψυχική υγεία.

Τα παραπάνω είναι δύο μόνο από τους τρόπους που η μητρότητα βελτιστοποιεί την υγεία της γυναίκας. Ανακαλύψτε τα 10 συνολικά οφέλη διαβάζοντας παρακάτω.

1. Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Η μείωση των πιθανοτήτων για καρκίνο του μαστού είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της μητρότητας, σύμφωνα με τη Δρ Gersh. Η ειδικός σημειώνει ότι η απόκτηση παιδιού σε νεότερη ηλικία συνδέεται με ένα βασικό πλεονέκτημα, καθώς επέρχεται μια διαφοροποίηση στα κύτταρα του μαστού που τα κάνει λιγότερο ευαίσθητα στην καρκινογένεση.

Από την άλλη, τα αντικαρκινικά οφέλη δεν λείπουν ούτε από τη μητρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με μια μελέτη, κάθε αύξηση πέντε ετών στην ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού, συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Πολύ πιθανώς κατά τους ερευνητές, η εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης κατά την κύηση, η οποία οδηγεί ορισμένα κύτταρα στην αυτοκαταστροφή, μεταξύ αυτών και κάποιων δυσλειτουργικών και επίφοβων για εξαλλαγή.

Τέλος, η Δρ Gersh αναφέρει ότι ο κίνδυνος για καρκίνo του ενδομητρίου μειώνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός τελειόμηνων κυήσεων.

2. Πιο κοντά στη μακροζωία

Τα παιδιά φέρνουν περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον μια μελέτη του 2017 σε 1,5 εκατομμύριο άτομα από τη Σουηδία, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι και όσες είχαν ένα ή περισσότερα παιδιά (ανεξαρτήτως φύλου) ζουν περισσότερο από τους άτεκνους. Μια εξήγηση είναι η πολύπλευρη υποστήριξη που ενδεχομένως απολαμβάνουν οι γονείς από τους απογόνους τους.

3. Οφέλη από τον θηλασμό

Κερδισμένες βγαίνουν οι μητέρες που θηλάζουν, αφού με τον τρόπο αυτόν αποκτούν μια ασπίδα έναντι του καρκίνου του μαστού και επιπλέον του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγαλύτερη ηλικία. «Όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Ακόμη και ο θηλασμός ενός μωρού για έναν έως έξι μήνες μειώνει τον κίνδυνο κατά 19%» εξηγεί η Δρ Gersh.

4. Πιο παραγωγικές στη δουλειά

Όποια έχει διαβάσει αυτό το άρθρο, δύσκολα θα πειστεί ότι ένα ή περισσότερα παιδιά μπορούν να την κάνουν πιο παραγωγική στη δουλειά. Και όμως, σύμφωνα με μελέτη του 2ο14 σε ακαδημαϊκούς οικονομολόγους, τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες ήταν πιο παραγωγικοί από τους άτεκνους συναδέλφους τους, με τις πρώτες ειδικά να γίνονται πιο αποδοτικές όσο αυξάνονταν τα παιδιά.

5. Αυξημένη φαιά ουσία

Μπορεί να επιφορτίστηκε με περισσότερες σκοτούρες και έγνοιες, δεν το εμπόδισε ωστόσο να είναι πιο νεανικό και πιο έξυπνο. Πρόκειται για τον εγκέφαλο της νέας μητέρας που, σύμφωνα με μια έρευνα, αποκτά μεγαλύτερο όγκο σε ορισμένες περιοχές, κυρίως εκείνες που σχετίζονται με τα κίνητρα, την ανταμοιβή και την επεξεργασία συναισθημάτων, τη λογική και την κρίση.

6. Καλύτερη σχέση με την εικόνα τους

Υπάρχουν μελέτες που έχουν καταλήξει ποιες γυναίκες νιώθουν πολύ πιο άνετα με το σώμα τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι γυναίκες που έγιναν μητέρες είναι πιο χαρούμενες με το σώμα τους και το μέγεθος τους στήθους τους.

7. Πέφτουν οι άμυνες

Η τρωτότητα ως λέξη και ως ιδιότητα δύσκολα θα θεωρηθεί προτέρημα, εκτός αν ειδωθεί από τη σκοπιά μιας νέας τάσης στην κοινωνική επιστήμη που τη συσχετίζει με την ευκαιρία να νιώσουμε πιο αυθεντικοί, πιο ανοιχτοί στους ανθρώπους, πιο ειλικρινείς και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, γενναιότητα και θάρρος σε νέα συναισθήματα και ερεθίσματα. Αυτή η θετική τρωτότητα είναι ένα ακόμα δώρο της μητρότητας.

8. Πιο ανώδυνοι μηνιαίοι κύκλοι

Σύμφωνα με επιστήμονες από την κορυφαία Κλινική του Cleveland, η κύηση και ο τοκετός θα είναι σωτήρια για κάποιες γυναίκες π.χ. με ενδομητρίωση ή ιστορικό επώδυνων περιόδων, καθώς στη διάρκειά τους η μήτρα τεντώνεται, ο τράχηλος διαστέλλεται και απελευθερώνονται ορμόνες που χαλαρώνουν τους μυς της μήτρας.

9. Καλλιεργώντας την ευελιξία

Η απόκτηση ενός παιδιού και οι υποχρεώσεις θα κάνουν τη γυναίκα πιο ευέλικτη, έστω και με το ζόρι. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Ruthie Arbit «οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μάθουν να είναι ευέλικτοι. Η ευελιξία είναι το κλειδί στην πορεία εκμάθησης όλων των αλλαγών που μπορεί να συμβούν σε ανύποπτο χρόνο, στα προσωπικά, τα επαγγελματικά, με την ανατροφή των παιδιών και τον γάμο. Η ευελιξία και η αποδοχή του γεγονότος ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα κατά το σχέδιό σας είναι τόσο χρήσιμη κατά το ταξίδι μετάβασης στη γονεϊκότητα».

10. Περισσότερη χαρά

Ακούγεται τετριμμένο, είναι ωστόσο και ερευνητικά διαπιστωμένο ότι τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, σύμφωνα τουλάχιστον με το πόρισμα μελέτης του 2012 που κατέληξε ότι παντρεμένοι μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά σχετίζονταν με περισσότερη «ευτυχία και νόημα στη ζωή» σε σχέση με τους άτεκνους. «Στις συζητήσεις μου με πολλούς γονείς, μου αναφέρουν  ότι νιώθουν πιο εξαντλημένοι από ποτέ, με λιγότερη υπομονή, απώλεια του εαυτού τους και burnout. Από την άλλη όμως, πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται ατελείωτη αγάπη, πιο δημιουργικοί, πιο υπομονετικοί, πιο χαλαροί, πιο ευέλικτοι, ακόμη και χαζοχαρούμενοι. Υποθέτω ότι η πλειονότητα των μαμάδων βιώνει έναν συνδυασμό όλων αυτών, με ευχάριστα μελλοντικά αποτελέσματα», σχολιάζει η Arbit .

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Όλες οι αλλαγές στο γυναικείο σώμα ανά τρίμηνο κύησης

Υπογονιμότητα: Όλοι οι παράγοντες που την προκαλούν – Υπάρχουν λύσεις

Check-up γονιμότητας: Όλες οι εξετάσεις για το ζευγάρι