Όπως αρκετά όργανα του σώματος φθίνουν με το χρόνο, το ίδιο φθίνει και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα. Η φθορά είναι εμφανής μέσω των ρυτίδων και της χαλάρωσης σε αρκετά μέρη του σώματος και όχι μόνο στο πρόσωπο.

«Όταν λεπταίνει το δέρμα, πραγματοποιείται μια αισθητή μείωση του πάχους του δέρματος» εξηγεί η δρ. Shoshana Marmon, δερματολόγος και διευθύντρια κλινικής έρευνας στο τμήμα δερματολογίας του New York Medical College.

Γιατί το δέρμα λεπταίνει με την ηλικία;

Φυσική γήρανση

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και το υποδόριο (εσωτερικότερο) στρώμα. Οι αλλαγές σε κάθε ένα από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση του δέρματος, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM).

«Στο εξωτερικό στρώμα, η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η λέπτυνση του δέρματος, το οποίο τελικά γίνεται πιο ευάλωτο σε βλάβες και ξηρότητα» επισημαίνει η δρ. Shoshana Marmon. Συν τοις άλλοις, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται αντίστοιχα στο χόριο, ενώ και και το υποδόριο στρώμα χάνει λίπος. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λέπτυνση του δέρματος, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) και εν τέλει σε θαμπή όψη.

Κάπνισμα και ακοόλ

Τη φυσική διαδικασία της γήρανσης μπορούν να επιταχύνουν το κάπνισμα και το αλκοόλ. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology υπογραμμίζεται ότι το κάπνισμα συνδέεται με τις βαθύτερες γραμμές στο μέτωπο, τις ρυτίδες και το πόδι της χήνας, ενώ όσοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ είναι πιο πιθανό να έχουν και λιγότερο όγκο στο πρόσωπό τους.

Έκθεση στον ήλιο 

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου έχουν ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο σχηματισμό των ρυτίδων του προσώπου. Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία λεπτού δέρματος, σύμφωνα με τη δρα Shoshana Marmon, καθώς καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οδηγώντας σε χαλάρωση.

Εμμηνόπαυση

Αλλαγές στο δέρμα τους θα παρατηρήσουν και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων, που επηρεάζει εξίσου την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης.

Πώς θα καταλάβετε τις αλλαγές; 

Όσο το δέρμα λεπταίνει, γίνεται πιο εύθραυστο και επιρρεπές σε μώλωπες. Ίσως παρατηρήσετε, επίσης, ότι οι πληγές στο σώμα αργούν να επουλωθούν και ακόμη και μια μικρή γρατζουνιά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θεραπευθεί.

Πώς να προστατευθείτε

Αντηλιακό όλο το χρόνο: Σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας η χρήση του αντηλιακού -ακόμα και με συννεφιά. Ειδικά το καλοκαίρι, επάλειψή του θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια και τα πόδια, αλλά και στα σημεία που το δέρμα είναι λεπτότερο, όπως τα μάτια και τα χείλη.

Ρετινόλη η θαυματουργή: Αν και η χρήση της θέλει προσοχή, λόγω της ξηρότητας και του ερεθισμού που προκαλεί τις πρώτες φορές χρήσης της, η ρετινόλη είναι η ουσία που «σβήνει» τις ρυτίδες, αυξάνοντας την παραγωγή του κολλαγόνου.

Σωστή διατροφή: Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε και Κ, όπως τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι, για να διατηρηθεί το δέρμα ανθεκτικό και υγιές.

Διαβάστε επίσης

Αντιγήρανση: Η βιταμίνη που έχει ανάγκη το δέρμα μας καθημερινά

Αντιγήρανση: Θεαματικό facelift χωρίς νυστέρι

Αντιγήρανση: Η καθημερινή κίνηση που παρατείνει τη ζωή – Είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαντάζεστε