Η στιγμή που ένα αγαπημένο μας πρόσωπο καταρρέει μπροστά μας ή σταματά να αναπνέει είναι η στιγμή που η λογική μας εγκαταλείπει και το ένστικτο αρχίζει να καθοδηγεί κάθε μας κίνηση.

Οι γιατροί όμως τονίζουν ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή το συναίσθημα δεν έχει θέση. Μην το αφήσετε να σας κυριεύσει λοιπόν επειδή η εξέλιξη μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε σε μια έκτακτη ανάγκη και τα επισημαίνει ο δρ John Torres εντατικολόγος στο Κέντρο Επειγόντων Premier Urgent Care & Occ Med στο Colorado Springs.

Οι συμβουλές του έρχονται επ’ αφορμή της πρόσφατης είδησης ότι στις 02/01/2023 ο Damar Hamlin παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου υπέστη καρδιακή ανακοπή στην έναρξη του αγώνα και έλαβε επί τόπου τις σωτήριες πρώτες βοήθειες. Χάρη στην επείγουσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) η καρδιά του αθλητή άρχισε να χτυπά και σήμερα πλέον είναι εκτός κινδύνου (αν και έχει μια μακρόχρονη πορεία ανάνηψης μπροστά του).

Photo: Shutterstock

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα επείγον περιστατικό σύμφωνα με τον δρ Torres;

Το πρώτο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τηλεφωνήσουν σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο – γονιό, παιδί, αδελφό/ή – ζητώντας βοήθεια και φυσικά χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Η σωστή κίνηση είναι να καλέσετε το 166 άμεσα.

Το δεύτερο λάθος είναι να μετακινήσετε τον ασθενή και να το οδηγήσετε στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος στο δρόμο, ενώ ο ασθενής χάνει την ευκαιρία να λάβει νωρίτερα φροντίδα εντός του ασθενοφόρου. Φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης του ασθενοφόρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για μεταφορά του ασθενούς με δικό μας μέσο στο νοσοκομείο.

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο μείνετε μαζί με τον ασθενή, ενημερώστε για την κατάστασή του και πιέστε αν χρειαστεί να λάβει άμεσα την απαραίτητη φροντίδα. Μην τον αφήσετε μόνο στα επείγοντα – αυτό είναι το τρίτο λάθος.

Τέλος μην ξεχάσετε τον φορτιστή του κινητού σας. Ο δρ Torres αναφέρει πολλά παραδείγματα συνοδών των οποίων η μπαταρία του κινητού έσβησε, κάτι διόλου απρόσμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος αναμονής στα επείγοντα μπορεί να φτάσει τις δύο ώρες (ο ίδιος αναφέρεται στις ΗΠΑ), ενώ σπανίως οι συνοδοί/συγγενείς σκέφτονται εκ των προτέρων ότι μπορεί να περάσουν μέρες στο νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα Επείγοντα των νοσοκομείων – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Γκάγκα στο συνέδριο ygeiamou: Μέσα στον επόμενο χρόνο η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα – Θέλουμε επείγοντα παντού

Αλλάζουν όλα στα «Επείγοντα» των νοσοκομείων – Η φροντίδα του ασθενούς πάνω από όλα