Η πανδημία μας έδειξε ότι η Ελλάδα δεν άφησε κανέναν άρρωστο χωρίς φροντίδα αυτή την περίοδο τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην Νέα Εποχή»  που διοργανώνουν το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

Μάλιστα, «στην Ελλάδα έχουμε γιατρούς και ένα σύστημα υγείας που είναι συμπονετικό και προσπαθεί», περιέγραψε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στην προωθούμενη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτό που αλλάζει πολύ και που πρέπει να αλλάξει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αρρώστων που έρχονται στα επείγοντα για μη επείγον πρόβλημα, παρατήρησε η κ. Γκάγκα, γεγονός το οποίο δημιουργεί χρόνια προβλήματα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας είναι σημαντική, αλλά «δεν θα τη δούμε αύριο. Θα πάρει κάποιο χρόνο», όπως είπε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «μέσα στον επόμενο χρόνο θα το δούμε».

Οι 3 άξονες

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, «θα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο προσωπικός γιατρός» στο εξής πέρα από τη συνταγογράφηση, επικεντρώνοντας σε τρεις άξονες την παροχή υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή «να λύνουμε τα προβλήματα του αρρώστου, να σεβόμαστε τον άρρωστο και να είμαστε συνεργατικοί».

Ερωτηθείσα, ακόμη, για το ενδεχόμενο συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο θέμα του ιατρικού εξοπλισμού, «είμαστε έτοιμοι να έχουμε ΣΔΙΤ. Αυτό που μετράει για εμάς είναι οι καλές υπηρεσίες για τους Έλληνες πολίτες, χωρίς να τις χρεώνονται οι ίδιοι» απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, εστιάζοντας παράλληλα στο μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών που επιβαρύνουν το σύστημα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «ένα μεγάλο θέμα είναι αν μπορούμε να πείσουμε κάποιους από τους συμπολίτες μας να μπορέσουν να ασφαλιστούν».

Ως προς τον νέο υγειονομικό χάρτη, «οι ανάγκες του πληθυσμού δεν δικαιολογούν διπλές κλινικές» εξήγησε η κ. Γκάγκα, όπως στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως «τώρα θέλουμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό που να είναι συμπληρωματικός». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε παντού να υπάρχουν επείγοντα», καθώς υπάρχει ήδη ειδική μέριμνα για την «πολύ καλή εκπαίδευση γιατρών στην επείγουσα ιατρική».

Ως προς την κατά τόπους οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι απαιτεί ένα «τελείως διαφορετικό μοντέλο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στις Οινούσσες από το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Αθήνα», ενώ γνωστοποίησε ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης θα παρουσιαστεί «πολύ σύντομα».