Η αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη καρδιακής υγείας. Όταν είναι υψηλή, όταν έχουμε υπέρταση τότε κινδυνεύουμε από μια πλειάδα προβλημάτων υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα ή άλλες καρδιαγγειακές νόσοι.

Προτού ο καρδιολόγος σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης σε περίπτωση που διαγνωστείτε με αυτή τη μεταβολική διαταραχή, θα σας προτείνει τους παρακάτω τρόπους να τη διαχειριστείτε είτε μόνους τους είτε σε συνδυασμό με αγωγή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συστηματική άσκηση

Η συχνή άσκηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά 5-8mmHg. Η τήρηση ενός προγράμματος άσκησης μπορεί να αποτρέψει μια νέα άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Mayo ο ημερήσιος στόχος της άσκησης για μισή ώρα με μέτρια ένταση είναι ένας εφικτός και αποτελεσματικός στόχος για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Απώλεια βάρους

Αρκεί η απώλεια λιγότερων από πέντε κιλών για να δείτε τις τιμές της αρτηριακής σας πίεσης να μειώνονται.

Είναι θεαματική η ρύθμιση που επιφέρει η απώλεια βάρους στην  πίεση του αίματος, ιδιαίτερα για τους υπέρβαρους που διατρέχουν έως και εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Μείωση της πρόσληψης νατρίου

Το μυστικό για τη ρύθμιση της πίεσης είναι η μείωση του νατρίου (κάτω από 1500mg ημερησίως) και η αύξηση του καλίου σύμφωνα με την σύσταση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Για την επίτευξη του στόχου δεν χρειάζεται να μετράτε τα γραμμάρια αλατιού. Αρκεί να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα κάθε λογής και να ρίχνετε ελάχιστο αλάτι στην κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα.

Υγιεινή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή καθώς και η λεγόμενη DASH  – η οποία μοιάζει πολύ με το μεσογειακό μοτίβο – είναι οι ιδανικές επιλογές για τη μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρια, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα μακροπρόθεσμα αυξάνει την πίεση του αίματος, προκαλώντας βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, φλεγμονή και αρτηριοσκλήρυνση.

Δείτε εδώ γιατί η διακοπή του καπνίσματος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Μήπως έχετε και δεν το ξέρετε; Η απάντηση κρύβεται στις μετρήσεις

Υπέρταση: Δραστικό αντιυπερτασικό αυτή η πανάρχαια πρακτική

Υπέρταση: Αυξημένος ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά